Учениците от Електрониката представиха рисунки, макети и модели на екологична тематика

По инициатива на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” за четвърта поредна година в гр. Кърджали се проведе регионална среща за добри практики в екологичното образование и възпитание на учениците „Земята – наш дом”. Тя бе организирана съвместно с Обединен детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието. Тази година  регионалната среща за Деня на Земята е посветена на  30-годишнината от създаването на ПГЕЕ ”Капитан Петко войвода” и 10 години на дейност eTwinning в България. Гости на събитието бяха г-н Румен Младенов – заместник-областен управител, ландшафтен инженер Анжела Василева – гл.експерт в общинска администрация, г-н Али Хасан – експерт „Природни науки и екология“ в РИО Кърджали и директори на училища от града и региона.

Срещата бе открита от директора на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ – инж. Петко Кушлев. Училището от години работи целенасочено по проблемите за опазване на околната среда. От 2008 година досега ученици от училището провеждат международна практика във високотехнологични предприятия за екологична енергия в Испания, Германия и Португалия. Еко количките, изработени от ученици на ПГЕЕ по проект, които се движат със слънчева и електрическа енергия се превърнаха в емблема на училището. Едни от най-интересните и успешни международни проекти на екологична тема на учениците от Електрониката са  реализирани в електронната платформа за междуучилищно съдрудничество в Европа eTwinning – “Save the planet - our home” и “Energy without borders”. Проектите са отличени със знак за качество. Тази година  дейност  eTwinning, празнува своята 10 годишнина. В тази връзка училището представи работата си по дейността и сподели  възможностите, които предоставя, платформата за междуучилищно сътрудничество в Европа. Ученици от ПГЕЕ представиха работата на училището по международеня проект по програма “Коменски” – “Да се научим да живеем здрави”, който стартира през 2011. Партньори бяха  училища от Литва, Италия, Полша, Естония, Австрия, Латвия, Турция. Дейностите по проекта са насочени към екологичното възпитание и здравословния начин на живот на учениците в различните държави.

От 2013 гимназията работи в ново международно партньорство с училища от Полша, Италия, Германия, Туршия и Швеция - „Мiteinander statt nebeneinander”. Дейностите са свързани с изразяване на гражданска позиция и предприемане на действия при разрешаването на едни от най-наболелите проблеми на човечеството – бедност, безработица, емиграция и защита на правата на човека. Резултатите от всички дейности се публикуват в TwinSpace-а на проекта в  eTwinning. Комуникацията между партньорите и обсъждането на темите се извършва в плаформата.

В проведената в ОДК среща взеха участие представители на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Кърджали, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р „Асен Златаров” в гр.Кърджали,   СОУ „Н. Й. Вапцаров” в с. Бенковски, ОУ „Д-р Петър Берон" Момчилград, ПГ "В.Левски" – Кърджали, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” -  с.Глухар, ПГОД ”Евридика”, СОУ „Йордан Йовков“  гр.Кърджали, ОУ „Св. Климент Охридски“  гр. Кърджали, Комплекс Ученически общежития  "Родопи" – Кърджали.

Всички участници доказаха, че познават основните екологични проблеми. Организират интересни и разнообразни прояви, доказващи загрижеността им за околната среда – изучаване и опазване  биоразнообразието на региона, провеждане  на природозащитни мероприятия, информиране на обществеността за съществуващи проблеми и др. С голям интерес бяха посрещнати представените от участниците в срещата рисунки, макети и модели на екологична тематика, сувенири от отпадъчни материали.

На 22.04 организирахме и традиционната за Деня на Земята колоездачна обиколка на гр. Кърджали. В нея се включиха представители от повече от 10 училища. Тази година тя бе посветена и на Глобалната седмица за пътна базопасност – 04-10 май.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини