Прокуратурата протестира мярката на съдия Ченалова

Софийска градска прокуратура протестира решението  на Софийски градски съд, с което спрямо обвиняемата съдийка Румяна  Ченалова бе определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер  на 8 000 лева.

Прокуратурата счита, че най-адекватна на демонстрираното процесуално  недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за  неотклонение "задържане под стража". След като е била надлежно  уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, тя не е  сторила това, предаде БГНЕС.

В протеста си прокуратурата излага подробни съображения за неспазването  на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на  лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви  пред орган на съдебната власт. Такова становище липсва в представените  до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи. Това е  наложило разпита на лекарите, които са ги издали. Категоричното им  мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното  влошаване на здравето на обвиняемата Ченалова, то не е било с такъв  характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално  следствени действия, за които е била уведомена.

Необходимостта от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение е  обоснована и от провежданите активни действия по разследване,  включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд  данни за корупционно престъпление. Според прокуратурата налице са и  достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено  от обвиняемата престъпление по служба.

Припомняме, че съдия Румяна Ченалова бе пусната под гаранция от 8  хиляди лева в четвъртък през нощта, 16 април. Съдия Ченалова е обвинена в  длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно  дружество срещу държавата. Тя е съдия на знакови дела като "Октопод" и  "Соло". Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде  призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Срещу Ченалова  има и висящо разследване за престъпление по служба - по казуса  "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в  съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато  обвинение.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини