Паисиевци представиха Кърджали на Националната олимпиада по история

Трима ученици от СОУ „Отец Паисий" представиха Кърджали на Осмата Национална олимпиада по история и цивилизация. Това бяха седмокласниците Кирил Бояджиев, Дениз Мустафа и Антоан Русев.
По регламент състезанието се провежда в три кръга–общински, областен и национален. Първото сериозно участие е в областния кръг, където областната комисия оценява тези, които са се справили най-добре, а класирането за финалния, национален кръг, се съгласува с национална комисия, съставена от преподаватели във ВУЗ и експерти от Министерството на образованието. Участието в този кръг е изключителна възможност за седмокласниците и зрелостниците да премерят сили на национално ниво. През тази учебна година за национален кръг се класираха 38 ученици в VII клас от различни градове. На него си дадоха среща зрелостници и седмокласници от най-добрите училища в България. Те бяха оценявани от Национална комисия, председателствана от проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет в СУ „Св.Климент Охридски", както и изявени преподаватели в Софийския университет, учители от НГДЕК „Константин Кирил Философ".
„Олимпиадата не беше никак лека. Успеваемостта е на изключително високо ниво в сравнение с онова, което се преподава в българските училища. Участниците демонстрираха висока грамотност в областта на историята. При оценяването поставяхме като критерии не само учебното съдържание, а по-широка историческа културата", коментира председателят на комисията и декан на историческия факултет на Софийския университет проф. Пламен Митев.
Кирил, Дениз и Антоан достойно представиха СОУ „Отец Паисий" и доказаха, че училището е водещо не само в природо-математическите науки, но и в хуманитарните. И тримата се представиха много добре, като този успех е резултат от упоритата им работа в часовете по история под умелото наставничеството на Теодора Богданова- Литова.
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини