Изселниците ни в Турция искат да учат български

Изселниците ни в Турция, град Ялова, искат учители които да обучават децата им на книжовен български език.Броят на българските изселници в Ялова е между 8 000 и 10 000. Повечето от тях са пристигнали през 1989 година по време на „Голямата екскурзия” заедно с невръстните си деца.

Искането отправи Лютфи Йозгюр – председател на Сдружението на изселниците в Ялова:

„Ние, изселниците, в първите години, когато се изселихме в Турция бяхме обидени на режима и спряхме да им говорим на български, за което след време взехме да съжаляваме.

Тези родители искат да обучават децата си на български език, тези деца нямат вина за това, че не знаят български език… Затова може би и ние трябва да допринесем с нещо, обръщайки се към българските власти, на нас да ни изпращат летния сезон учители, които ще обучават нашите деца на български език. А защо искаме да ги обучаваме? Те носят български паспорти, български граждани са и имат правото да научат български език.”

Лютфи дава пример със собствените си синове, които учат в Софийския университет, но са пристигнали в България без да знаят нито една дума на български език. Наложило се е цяла година да учат езика, за да започнат образованието си. Изселниците смятат че това не бива да се случва с децата, които сега растат. В Ялова вече се строи Балканска къща, където ще се помещава техният културен център и където могат да се провеждат обучителните курсове.

Новини на български език в Турция има по националната телерадиокомпания на Турция TRT.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини