Правят първи сондаж за газ в блок „Хан Аспарух“ през февруари 2016 г.

„Надявам се първият сондаж за търсене на нефт и газ в дълбоководието на България в Черно море да бъде направен през февруари 2016 г.“ Това заяви вчера Ксавие Фожрас, генерален мениджър на „Тотал Е&П България“. Консорциумът от компаниите „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ изпълняват от 2012 г. петгодишен договор за търсене и проучване на блок „Хан Аспарух“ северно от Варна.

Първият сондаж беше планиран за есента на миналата година, но поевтиняването на петрола в световен мащаб оряза краткосрочните инвестиции в сектора. „В момента се подготвяме за сондажната кампания. Провеждаме търгове за специализирания кораб и за логистичната база“, уточни Фожрас. Определеният период за сондиране е от февруари до май 2016 г.

„Надявам се, че ще намерим достатъчно количество въглеводороди - било то нефт или газ. Много проучвания трябва да направим, преди да вземем решение за търговски добив“, допълни френският мениджър.

Резултатите от анализите на геоложките данни и на сеизмичните проучвания в блок „Хан Аспарух“ са оптимистични. В съседен румънски блок бяха открити предполагаеми залежи от над 80 млрд. куб. м газ. Категорични доказателства за находище на въглеводороди обаче могат да се получат само от сондажите.

Компанията „Тотал Е&П България“ сключи вчера рамково споразумение за сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски“ и с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини