Укрепват прекъснатия колектор във „Веселчане”

Започна временното укрепвана на колектора за отпадни води в кв.„Веселчане”, който се скъса заради високите води на Арда, подкопали брега. Ще бъде направена временна гъвкава връзка, каза кметът на Кърджали Хасан Азис, който контролираше на място възстановяването Тръбите за тази връзка ще са от стъклопласт. Очаква се проблемът да бъде решен най-късно утре. Има обаче опасения, че продължението на тръбата, която е в реката, може да е повредена.

Този ремонт ще бъде временно решение. Предстои да се направи технически проект за укрепване на зоната около колектора, каза кметът. Той ще включва изграждане на подпорна стена и укрепването на колектора. Подкопаване под колектора се наблюдава и на отсрещния бряг.

Колекторът събира всички отпадни води от кварталите „Веселчане”, „Възрожденци” и „Гледка”. За решаването на проблема работят екип на ВиК и специалисти по проекта за Водния цикъл. Причината за тази авария е, че голяма част от колектора е неукрепен и големите ударни вълни на реката са подкопали основите му.

Колко ще струва ремонта, ще може да се каже след като техническият проект бъде изготвен. Ще кандидатстваме в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за възстановителните разходи, които са направени до този момент, допълни кметът.

Нов живот

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини