Южен централен район най-беден в страната, безработицата расте

Правителството одобри докладите за изпълнението на регионалните планове за развитие на Южен централен, Югозападен и Югоизточен райони за периода 2007-2013 година, съобщават от правителствената пресслужба.
Документите са огледани и от независими оценители през 2014 година. Те представят напредъка по отношение на целите и приоритетите в плановете за развитие на регионите и съдържат препоръки към политиките за регионално и местно развитие в периода до 2020 година.
Анализът за изпълнението на плана за Южен централен район сочи, че неговото икономическо състояние остава непроменено. По отношение на Брутния вътрешен продукт на човек от населението запазва четвърто място сред другите в страната. Има на ръст на чуждестранните преки инвестиции в района, но въпреки това задържането на инвеститорите остава проблемно.

Повишават се приходите от нощувки, което е показател за засиления туристически интерес към района. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост намалява с 3,3% и нарежда района на второ място в страната.

Продължава негативната тенденция на увеличена безработица, която през периода 2007-2013 година нараства с 8,4 на сто.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини