Групите за приятелство в парламента: 70 за Москва, 50 за САЩ

Очаквано и в този парламент депутатският интерес са предизвикали отношенията с Русия и САЩ, докато държави като Сирия, Северна Корея и Венецуела се оказаха атрактивни само за малцина депутати от "Атака". Това показва справка сред регистъра на групите за приятелство, обявени на сайта на Народното събрание.

В групата за приятелство България - Русия са се записали 70 депутати, а в тази със САЩ - 50 народни представители. Красимир Велчев  от ГЕРБ оглави фракцията на депутатите приятели на Москва, а председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова пое групата за приятелство с Вашингтон.

Целта на групите за приятелство в Народното събрание е да се създават по-тесни парламентарни контакти със съответните държави, което е предпоставка и за визити на съответното място. Междувременно БСП изтегли представителите си от ръководствата на групите в знак на несъгласие как са разпределени председателските и зам.-председателските места между парламентарните групи.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок оглави групата за приятелство с Украйна, Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт - с Македония, а Шабанали Дурмуш от ДПС - с Турция.

Две са групите, в които има по един народен представител -Магдалена Ташева от "Атака" членува в групата за приятелство със Сирия, а зам.-председателят на групата на Български демократичен център Кънчо Филипов - в тази за приятелство с Уругвай.

В групата за КНДР (Северна Корея) има само четирима депутати и всичките са от "Атака" - Иван Димитров, Калина Балабанов, Станислав Станилов и Илиан Тодоров. Групата за връзки с Венецуела също е попълнена само с депутати от "Атака" - Миглена Александрова и Илиан Тодоров.

Слави Бинев от Патриотичния фронт пък е председател на групата за приятелство с Южна Корея, неин член е и лидерът на ДПС Лютви Местан. Местан е приятел и на още две държави - Полша и Ирландия.

Засега е слаб интересът към държави като Малта(председател е Иван Станков от АБВ, а зам.-председател е Цвета Караянчева от ГЕРБ), Катар (председател е Георги Кючуков от АБВ, а Четин Казак от ДПС е зам.-председател),Йордания (Румен Иванов от ГЕРБ е председател,а зам.-председател е Султанка Петрова от Патриотичния фронт),Алжир (Драгомир Стойнев от БСП и Магдалена Ташева от "Атака"), Чили (членове са Калина Балабанова от "Атака" и Красимир Янков от БСП, Пакистан (председател е Пламен Манушев от ГЕРБ, а член е колегата му Красимир Петров),Египет (Бойка Маринска от Реформаторския блок и Михо Михов от АБВ) и Естония (Димитър Желев от ГЕРБ е зам.-председател, а Борис Ячев от Патриотичния фронт е член).

За сметка на това в групата за приятелство с Куба са се записали 13 депутати, сред които и отцепникът от Патриотичния фронт Велизар Енчев, който желае да прави българската СИРИЗА, а наскоро основа и движение "Българска пролет". Зам.-председател на тази група е Валентин Василев от ГЕРБ, членуват повече депутати от БСП, сред които Драгомир Стойнев, Емил Райнов, Петър Кънев и Красимир Янков, а ДПС е представена от Йордан Цонев и Петър Чобанов. В групата за приятелство с Куба е и Корман Исмалиов от Реформаторския блок.

Депутатът от ДПС Александър Методиев - бат Сали, който е посочил в официалната си биография, че владее руски език, е избрал да членува в групите за приятелство с Германия, Турция, Белгия и Кувейт. Бившият министър на спорта в кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева пък влиза в групите за приятелство с Албания, Дания, Казахстан и Турция.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блокНайден Зеленогорски се е спрял на 4 държави - Канада, Мексико, САЩ и Узбекистан. Другият съпредседател Радан Кънев пък участва само в групата за приятелство с Финландия. Лидерът на групата на Патриотичния фронтВалери Симеонов също е приятел на 4 държави - Австралия, Индия, Литва и Унгария.

Сред партийните водачи най-активна е съпредседателят на групата на БДЦ Красимира Ковачка, която се е записала в 7 групи - Хърватия, Бразилия, Швейцария, Германия, Израел, Италия, Тайланд. Другият съпредседател на групатаСветлин Танчев се е спрял на Аржентина, Япония, Канада, САЩ и Украйна.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е приятел на Иран, Китай и Русия. Председателят на групата на АБВ Борислав Борисов е в три групи за приятелство и то все на Балканите - Гърция, Сърбия и Черна гора. Председателите на групите на ГЕРБ и на БСП Цветан Цветанов и Михаил Миков не са се записали в приятелски групи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини