Личните лекари отчели с две трети по-малко прегледани, няма глоби

През миналата година българските семейни лекари са отчели 2.361 млн. профилактични прегледи. От 6.5 млн. здравноосигурени души в страната, това означава че две трети изобщо не са се явили на задължителните здравни прегледи за годината. Това показва статистика от Националната здравноосигурителна каса и НАП, пише вестник „Сега”.
От здравната каса посочват, че все пак има ръст на броя на направените прегледи при пълнолетните. Те са с 13 500 повече, отколкото през 2013 г. за цялата страна, но заедно с това през годината е намалял броят на хората, които имат личен лекар – с над 20 хиляди.
Хората, които не се явяват на задължителните годишни прегледи при джипито, по закон дължат глоба между 50 и 100 лева. Досега обаче няма нито един глобен, защото никъде в нормативната уредба не е описано кой и как трябва да налага санкциите, признават от касата пред „Сега“.
Здравноосигурените българи над 18 години имат право на редица профилактични прегледи – всяка година се полагат очен преглед и оценка на психичното здраве от личния лекар, измерване на кръвното и електрокардиограма, както и изследване на урината с тест-лента. На пациентите с рискови фактори за диабет се изследва и кръвната захар. Межуду 30 и 65 години веднъж на 5 години се полага пълна кръвна картина (и всяка година след 65). На жените над 30 – всяка година се прави мануално изследване на млечните жлези, на мъжете над 40 – на всеки 5 години има изследване на нивата на холестерола. Мъжете над 50 имат право на изследване на простата през 2 години, а жените между 50 и 69 – на мамография.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини