365 дни по-късно: Нигерийските ученички още са в ръцете на "Боко Харам"

Днес се навършва година, откакто над 200 нигерийски ученички на възраст между 12 и 18 години бяха отвлечени от жестоката ислямистка групировка „Боко Харам“. Малка част от тях бяха освободени, но повечето продължават да са в плен на терористите.

Церемонии по повода ще се проведат в няколко града по света. В столицата на Нигерия Абуджа ще има шествие, в което ще участват 219 момичета – толкова, колкото бяха отвлечени.

Ужасът се разигра преди 365 дни в Чибук в североизточната част на страната. Той предизвика възмущение по целия свят и „роди“ кампанията BringBackOurGirls („Върнете момичетата ни“), която бе подкрепена и от редица известни личности, сред които първата дама на САЩ Мишел Обама, носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай, актрисата Ема Уотсън. До спасяване на девойките обаче така и не се стигна. С времето за случая се говореше все по-малко, а роднините на момичетата обвиха властите, че са се отказали от търсенето. 

Във видео обръщения бойци на „Боко Харам“ казаха, че момичетата са приели исляма (вероятно насилствено, тъй като повечето от тях бяха от християнски семейства – бел ред.) и са били омъжени за членове на групировката. Смята се, че някои от тях са карани да участват във военни акции. „Боко Харам“ неведнъж са използвали момичета за самоубийствени атентати. 

Бившият президент на Нигерия Гудлък Джонсън бе обект на силна критика заради бездействието си по случай. Макар да твърдеше, че мерки срещу групировката се взимат, тя продължава да върлува из страната и да убива невинни. Властите бяха критикувани и заради липсата на информация за прогреса на разследването. 

Спечелилият неотдавнашните избори наследник на Джонсън - Мухамаду Бухари, обеща да „смаже“ групировката и че „правителството ще направи всичко възможно да върне момичетата“. Все пак добави и: „Колкото и да ми се иска, не мога да обещая, че ще ги намерим“. 

По-рано днес „Амнести Интернешънъл“ съобщи, че за година терористите са отвлекли 2000 момичета, които ползват за готвачки и секс робини.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини