Гърците слагат пътна такса за пътя до Комотини

От началото на летния сезон тази година преминаващите българо - гръцката граница при гранично - пропускателния пункт Кулата - Промахон ще плащат пътна такса за ползването на автомагистралата.

Касите са във финална фаза на изграждане и се намират на около два километра след гръцкия гранично-пропускателен пункт.
От GRReporter са потърсили повече информация относно въвеждането на пътната такса от компанията EgnatiaOdos, която стопанисва автомагистрала Егнатия. На въпросите отговоря Милтиадис Бугалис, началник на отдел „Експлоатация, управление и поддръжка" на автомагистралата. От разговора става ясно, че каси за пътни такси се очаква да бъдат открити и в отсечката на Егнатия от Комотини към гранично-пропускателния пункт Нимфея - Маказа.

Работите по поставянето на касите са във финална фаза. Те се намират след разклона към село Ангистро в посока към границата, заявява Бугалис пред медията.

 До момента не е ясно каква ще бъде цената, защото тя се определя от министерството на транспорта. Предвижда се касите да започнат да функционират в началото на летния сезон. Но за всички тези въпроси трябва да бъдат издадени решения от компетентното министерство, както вече казах. Задължението на компанията ни е само да построи касите.

На конкретното място съществуват успоредни пътища, казва още Булгалис. В европейското законодателство действително се предвижда, че трябва да има успоредни пътища, по които да преминават автомобилите, чиито собственици не желаят да преминават през магистралата. Така че и в региона до гръцко-българската граница, и на всички участъци, за които е отговорна компанията Egnatia Odos съществуват алтернативни пътища.

Да, в отсечката към Комотини, до Нимфея. Така Булгакис отговаря на въпрос „Предстои ли поставяне на каси за пътни такси в близост до останалите гранични с България пунктове?"

Изграждането им трябва да приключи до началото на 2016. Отново подчертавам, че крайното решение по тези въпроси се взема от министерството.

Гражданите трябва да са наясно, че плащането на пътни такси е от голямо значение за поддръжката на пътищата в добро състояние.

Източник: http://www.chernomore.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини