Талибани публикуваха биография на лидера си молла Омар

Афганистанските талибани публикуваха биография на легендарния си лидер молла Мохамед Омар.

Според анализатори това е опит да се противодейства на нарастващото влияние на "Ислямска държава"сред местните джихадисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Афганистанските власти от няколко месеца говорят за засилване на ролята на ИД, а бивши талибански командири, недоволни от сегашното ръководство, сезаклеха във вярност на тази организация, която контролира части от Ирак и Сирия. 

Биографията на молла Омар е написана на английски и бе качена вчера на официалния сайт на бунтовниците по случай 19-ата годишнина от избирането му за върховен лидер на талибаните на 4 април 1996 г. 

Омар е роден през 1960 г. в селце в провинция Кандахар. 
Любимото оръжие на мистериозния талибански лидер е РПГ-7
, ръчен противотанков гранатомет руско производство, се казва в биографията.

В битка с руски войници между 1983 г. и 1991 г. Омар е загубил дясното си око, като е бил раняван четири пъти, предаде Би Би Си.

За него става ясно, че е спокоен човек и не губи кураж, приветлив е, има чувство за хумор, не се смята за по-добър от останалите. 

Освен това няма собствен дом и чужда банкова сметка.

В текста пише, че молла Омар продължава да се занимава с джихадистки дейности, за да се опровергаят слуховете сред местните бунтовници, че едноокият им командир е умрял. 

През 2011 г. излезе информация, че молла Омар е бил ликвидиран в Пакистан, но бе опровергана.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини