Депутати се срещнаха с потърпевшите от бедствието жители на Сипей

Народните представители от ДПС Ердинч Хайрулла, Шабанали Ахмед, Мустафа Ахмед, Салиха Емин заедно с кмета на общината инж.Хасан Азис и зам.-кмета по строителство Мухаррем Мухаррем посетиха днес пострадалото от свлачищните процеси през последните месеци с.Сипей. Депутатите се срещнаха с потърпевшите от бедствието жители на селото и изслушаха техните проблеми.
Народните представители запознаха местните с огласената в петък в парламента от лидера на ДПС Лютви Местан позиция на ДПС по случая със с.Сипей и още 3 села, засегнати от свлачища. ПГ на ДПС поиска актуализация на бюджета, за да се осигурят необходимите средства за спешно укрепване на свлачищата, засегнали Кърджали.
„Заявявам отговорно, че целта на изявлението не е извличането на евтин политически дивидент. Пред лицето на стихийното бедствие няма управляващи и опозиция”, заяви от трибуната на НС Лютви Местан.
45 са засегнатите къщи в община Кърджали , 5 са напълно разрушени. „Това не са обичайни свлачищни процеси, а такива, които променят изцяло релефа на засегнатите населени места. В някои от тези къщи е вграден живота на две поколения родопчани. Знам, че възможностите на държавния бюджет са ограничени. Точно затова имам една огромна молба - да не се предпазваме от огромния обем на средствата, необходими за укрепване на свлачищните процеси”, каза още Л.Местан. Той направи предложение към управляващите. „Готови сме да ви подкрепим дори за актуализация на държавния бюджет, но сме длъжни да намерим решение на казуса. Обикновено опозицията гласува против бюджета, но нямаме право пред лицето на природното бедствие да се делим на управляващи и коалиция, длъжни сме да бъдем солидарни", категоричен бе лидерът на ДПС.
Той допълни, че ако не се вземат спешни мерки, броят на засегнатите къщи от 45 в най-скоро време ще стане 145.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини