И нотариусите ще могат да създават имотни партиди

Нотариусите ще могат да създават предварителни или окончателни имотни партиди на имоти с идентификатор, т.е. в райони с влязла в сила кадастрална карта. Това ще става по предложение на Нотариалната камара, одобрено със заповед на министъра на правосъдието, обнародвана в Държавен вестник.

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. С поправките правителството иска да ускори изграждането на кадастрална карта, като се предвижда да се ползва картата на възстановената собственост.

С промените в закона се предвижда т.нар. „инцидентно“ автоматично генериране на имотни партиди за имоти с кадастрален идентификатор в случай на сделки с тези имоти и при издаването на удостоверения за тежести. Въвежда се и производство за допълване на имотна партида в случаите, когато се установи, че тя е непълна.

Основните кадастрални данни обаче ще се въвеждат от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и няма да могат да се променят, освен ако собствениците изрично не декларират допусната грешка пред агенцията.

В момента имотни партиди в отделните съдебни райони се създават по разпореждане на съдията по вписванията по повод постъпили молби за вписване на актове, които имат за предмет сделки с недвижими имоти, за които е налице кадастрална карта и които имат идентификатор.

Източник: http://www.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини