Болни купуват "Ривотрил" от Сърбия

Животоспасяващото лекарство изчезна от родния пазар, ще го последват и други медикаменти 

От близо два месеца хората, страдащи от епилепсия и тежки форми на депресия, са изправени пред тежък проблем. Лекарството "Ривотрил", което е едно от най – разпространените за лечение на тези заболявания, е спряно от продажба.

Причината е задължението на производителя да се съобрази с ценовите тавани, установени за позитивния лекарствен списък и настояването от страна на НЗОК цената на лекарството да бъде намалена. Тези финансови условия обаче не устройват фирмата и от февруари тя изтегли от българския пазар продукта си. Оказва се, че са засегнати много хора – над 50 хил, като 30 хил от тях са деца.

Какви са последиците от това, в предаването "Добро утро, България!" обясняват един от потърпевшите - Михаил Михайлов, и д-р Станимир Хасърджиев от Асоциацията на пациентите.

При рязкото спиране на лекарството се изостря състоянието на болния и може да му докара депресия и гърчове, сърцебиене и дори инфаркти и инсулти. Болните непременно трябва да го приемат. Тъй като няма удачен заместител, го търся в чужбина. Взимам си рецепта оттук и пътувам до град Цариброд в Сърбия. Не всички хора обаче имат тази възможност, заяви Михаил Михайлов. Други пък са принудени да го купуват на черния пазар, където цената е скочила 4 пъти - от 2,50 лв. на 10 лв.

Не става въпрос само за "Ривотрил", този проблем ще се прояви и при други лекарства, обясни д-р Хасърджиев. Според него в момента се прилага схема на реекспорт, при който обаче страдат пациентите. Той препоръча болните да посетят личните си лекари, за да обмислят нова схема на терапията.

До месец в аптеките ще бъде предложен заместител, който обаче ще струва около 18 лв. по-скъпо.

Източник: tv7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини