Свлачищата,новата прокоба за Кърджалийско

Областният инспектира свлачищата

Над петдесет са регистрираните свлачища в Кърджалийска област, активизирали се през последните месеци в резултат на обилните дъждове и снеговалеж.Само в община Кърджали техният брой надхвърля десет. Непрекъснато в областна администрация Кърджали постъпват данни от общините за нови свлачищни процеси. Това съобщиха за Кърджали бг вести от областна администрация.

 Една от най-пострадалите общини е Кърджали.Кметът Хасан Азис внесе в Междуведомствината комисия за възстановяване и подпомагане искания за неотложни възстановителни работи на стойност 11 333 000 лева. Най-много средства са нужни за борба със свлачището в село Сипей. Там свлачищните процеси са активни и засягат все повече къщи. Процесите са толкова мощни, че поставят под заплаха почти половината село. Докато засегната територия веднага след обилните валежи бе 19 000 кв.м. към днешна дата надхвърля 30 000 кв.м.,сподели кметът на Кърджали Хасан Азис. Той е на мнение, че бързо трябва да се започне укрепване на терена,за да се ограничат свлачищните процеси.Кметът запозна на място с проблема министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и посланика на република Турция Сюлейман Гьокче.Той докладва драматичната ситуация и на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.В същото време жителите на селото готвят протест,ако държавата не се намеси спешно.

 Община Кърджали иска и 167 000 лв.за възстановяване и укрепване на срутището при село Пъдарци. Има готов прокт и за укрепване на свлачището до блокове 15 и 16 в кв.”Веселчане” за 413 000 лева.Областният управител Илия Илиев спя да издейства пари за неговата реализация в началото на седмицата.

 Общината има готов технически проект и за голямото свлачище край Невестино,където вече една къща пропадна. За него обаче няма изготвено искане.Няма изготвено искане и за село Енчец.През последните дни селото буквално тръгна към язовир „Кърджали”.Разлом върви по средата му.Хората са притеснени,че веднъж тръгнало,то не може да бъде овладяно.Застрашена е и зоната за отдих до селото.Гребната база вече е напукана.Пътят към зоната е под въпрос.

     Ще припомним,че свлачищни процеси на два пъти оставяха без вода Кърджали.Първият път през февруари и втори път през март. В момента цял квартал бедства също заради свлачище,което прекъсва водоснабдяването. Вече две седмици безводие мъчи кв.“Байкал“ в Кърджали. Причината е свлачище,което къса водопровода, снабдяващ кварталът с питйна вода. Връзките се късат още при помпените станции в края на града.

Свлачищния район е огромен и не може да бъде заобиколен. Той започва още от черешовата градина и стига до гробищата, сподели управителят на В и К инж.Славчо Славков. В момента екипи на дружеството заваряват местата на авариите ,до следващото предвижване на земните пластове и поредното късане на водопровода. Всеки ден върви една и съща процедура-заварки, пускане на вода,авария и отново заварки,разказва Славчо Славков.

Драматична е ситуацията с пропадналия път за с.Безводно,който остави много хора без връзка със света.Проблемът се следи отблизо,както от премиера Бойко Борисов,така и от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Пътят към село Безводно, община Черноочене е пропаднал в язовира. Това е написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук".
Селото е откъснато от света, защото друг път няма. Там живеят 80 души и 3 бебета, които са добре. Осигурена им е храна и вода, е написа веднага след инцидента министър-председателят.Във връзка с пропадналият път към село Безводене в община Черноочене, област Кърджали министър Павлова  обясни пред bTV:

"Ситуацията е много трагична, защото това е път, който пропадна преди 3 дни, а вече виждате неговия мащаб, буквално в язовира. Съдействаме с каквото можем". По думите й пътят не може да бъде оправен. “Възстановяването на стария път е невъзможно, затова ще направим нов, който заобикаля свлачището“,каза министър Павлова.

Министър Павлова съобщи тези дни,че вече е разработена  Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата.

В момента свлачищата в урбанизираните райони са над 1850 и над 700 по републиканските и общински пътищa в страната.

За успешно справяне с последствията от бедствията до 2020 година ще са необходими около 870 млн лв. Средствата осигурени за тази година в бюджета на министерството са 1, 200 млн. лв. за мониторинг, регистрация и проектиране. По Oперативна програмата "Околона среда" са предвидени 40 млн. лв, които ще бъдат насочени в новия програмен период за големите свлачища по пътнaтa мрежа и в урбанизирани райони,съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  70 млн. лв. са предвидени по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. По линия на европейския фонд Солидарност щe могат да бъдат използвани средства при щети зa над 150 млн. лв. Най-важно е да се даде приоритет на най-тежко засегнатите райони в страната, беше категорична Павлова в интервю за радио К2.

За да може да се реагира адекватно всички възникнали от началото на 2015 г. свлачища, се нанасят в регистъра на свлачищата с координати. Становището от огледа се придружава от картен материал (извадка от кадастрална карта, карта на възстановената собственост или друг, предоставен от съответната община) и се прикачва като информация в регистъра. В момента се актуализира регистъра на свлачищата и ще може да се нанасят всички свлачища директно на картна основа в М 1:5000 при регистрацията. Регистърът се поддържа от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Община Кърджали ще бъде сред пионерите.Кметът Хасан Азис е разговарял с ректора на Минно-геоложкия университет и води преговори екип от специалисти да направи геоложка карта на община Кърджали, в която да са обособени всички потенциални свлачищни райони.Идеята е освен това да се изгради система за ранно известяване и предприемат превантивни мерки срещу такива процеси. Може би ще бъдем първи в страната с такава карта, каза градоначалникът пред журналисти. Тя трябваше да бъде направена от Министерството на регионалното развитие, но ние предприемаме спешни мерки,добави той.

Георги Кулов

С министър Павлова на Безводно
Посланик Гьокче в Сипей
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини