Дипломати от Турция посетиха Елмалъ баба текке край Момчилград

Посланикът на Р Турция у нас Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче, придружен от турския консул в Пловдив Алпер Акташ и група дипломати посетиха религиозния комплекс Елмалъ Баба Текке край Момчилград. Гостите бяха посрещнати от кмета на община Момчилград Акиф Акиф, народният представител от региона и зам.-председател на сдружение „Джем – Южна България“ Мустафа Ахмед. Тук бяха още депутатите Ердинч Хайрула и Шабанали Ахмед, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, районните мюфтии на Кърджали, Крумовград и Хасково.

„Изключително съм щастлив, че сме тук заедно с нашите братя и сестри. Не мога да скрия възхищението от гостоприемството и топлото отношение в Момчилград. Тук виждам и млади, и възрастни хора, които излъчват взаимно разбирателство и уважение помежду си“, каза посланикът на Р Турция Сюлейман Гьокче. Той изрази готовност южната ни съседка да окаже финансова подкрепа за модернизирането на религиозния комплекс.

Кметът Акиф Акиф изтъкна, че Елмалъ Баба Текке олицетворява културното, религиозното и историческото богатство на Момчилград. „Този уникален комплекс се посещава ежегодно от хиляди туристи от страната и чужбина не само заради своята история. Те посещават това свято място и заради гостоприемството, толерантното и топлото отношение на местните хора“, допълни той. Градоначалникът изказа сърдечни благодарности на бизнесмена Фуат Гювен и на бившия депутат Юнал Тасимза реставрирането на религиозния храм през 2011 г.

„Тук можете да откриете единствено и само толерантност между хората, независимо от какъв етнос са и каква религия изповядват. Тяхната мисия е да заживеят в братство, единство и доверие, защото няма нищо по-ценно в живота от взаимното разбирателство. Нека бъдем все така единни, задружни и сплотени“, пожела народният представител Мустафа Ахмед.

Гьокче и Акташ получиха от името на кмета на община Момчилград специални плакети в знак на благодарност.

Теккето на Елмалъ баба е исторически обособен и действащ религиозен комплекс, състоящ се от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Намира се в близост до с. Биволяне и Харман кая. Изграден е през втората половина на 14 век. Свързано е с културата и традициите на алианската общност, която ежегодно организира там най-големия събор в региона, посещаван масово от туристи от страната и чужбина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини