Честват Деня на Тракия в Крумовград,областният гост на тракийци

Областният управител Илия Илиев бе гост на тържествата за Деня на Тракия в Крумовград, организирани от местното тракийско дружество с подкрепата на регионалната структура и патриотичните съюзи. Гостите на церемонията поднесоха цветя и венци пред паметника на Капитан Петко войвода, който е най-големият на Балканския полуостров, и пред единствения у нас паметник на жената-тракийка. С песни и стихове, посветени на славното минало и драматична историческа съдба на тракийци, самодейците от клуба в Крумовград възкресиха спомена за бежанците и посяха чувство на гордост и чест у потомците. Областният управител приветства всички наследници и последователи на тракийци с пожеланието ревностно да бранят традициите на дедите си, да почитат делата им и да предават заветите им на идните поколения, защото каузата на Тракия е кауза на обединението и на несломимия национален дух.

Денят на Тракия – 26 март се чества официално от 2006 г насам. Празникът се свързва с блестящата победа на българската армия при Одрин през 1913 г, която се превръща в синоним на изумителна войнска храброст и влиза в учебниците по военно дело. Нели Кирилова, секретар на местното тракийско дружество, припомни хронологията на битката и нейната историческа значимост. Председателят на клуба Веселин Костов изтъкна огромното желание на крумовградчани да се отвори пътят Аврен-Мертиски, за да видят родните места на предците си в съседна Гърция и поиска съдействие от държавната власт в лицето на областния управител. Отсечката от с. Аврен до гръцката граница бе рехабилитирана по оперативна програма „Регионално развитие” през първия мандат на кабинета Борисов. Надеждите на хората са скоро по нея да може да се пътува към Гърция и да бъде отворена най-близката врата към южните ни съседи.

Председателят на регионалния съюз на тракийските дружества Яни Янев припомни, че най-голямата културно-просветна организация у нас има не само дългогодишна история, но и амбициозни планове за бъдещето, свързани с духовното въздигане на нацията и нейния патриотичен подем. На честването присъстваха представители на община Крумовград и на политическите партии.

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини