Оряхово се готви да евакуира цял квартал заради свлачище

В Оряхово отново се активираха свлачищни процеси и хората в квартал "Изток" са готови за евакуация, съобщи БНР. В района има напукани къщи, а движението по четири улици е ограничено.

Справка в регистъра на геозащита в Плевен показва, че районът на крайдунавския град е наситен със зони на срутващи се земни маси, като най-сериозно е положението именно в „Изток”. От години жителите му намаляват.

От община Оряхово са в готовност да евакуират живеещите в опасните къщи. Районът на свлачището е ограден с ленти. Ограничено е движението по четири улици в квартала.

13 са активните свлачища, 2 са потенциалните, 19 се водят неизвестни и 6 са стабилизирани. Поредното снеготопене в края на зимата, предизвика покачване на подпочвените води и раздвижване на земни маси към брега на река Дунав.

Проверени са 15-те сондажни кладенци в района, които бяха построени преди години, за да събират подпочвените води. Следи се и мрежата от хидрогеоложки и геодезични сондажи.

Второкласният път от Оряхово до село Лесковец, който също отдавна се руши от свлачища, е затворен за движение. Използва се обходен маршрут през село Галово.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини