Изселници от Момчилград се събраха на вечеря в Бурса

Стотици изселници от Момчилград, живеещи в различни краища на Турция, се събраха на традиционна празнична вечеря в Бурса. Земляческата сбирка се провежда за осма поредна година. Неин организатор е Сдружението на момчилградчаните в южната ни съседка. Идеята е нашенци да се видят с близки и роднини, да споделят спомените си за родния град на младото поколение.

Гости на традиционната вечеря тази година бяха депутати от Меджлиса, кметове на общини от Бурса и Измир, представители на изселнически и неправителствени организации. Срещата бе уважена още от народния представител в 43-ото Народно събрание Ердинч Хайрула и кмета на община Джебел Бахри Юмер.

В словото си кметът на община Момчилград Акиф Акиф акцентира върху борбения дух на момчилградчани и взаимната подкрепа, която оказват помежду си, независимо къде по света се намират. За пример градоначалникът посочи активността им в кампаниите на общината за стабилизирането на болницата в Момчилград. Нашенци се интересуваха предимно от места, посещавани от тях в детските им години, днес обновени чрез проекти по европейски програми.

Земляците ни бяха зарадвани и с добра вест за стартирането на проект за цялостното завършване на „замразения“ спортен комплекс, започнат през 80-те години в чест на олимпийския шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Предназначението му е било за провеждане на спортни състезания, тренировъчна дейност, развлекателни мероприятия и отдих. Няколко години по-късно обаче е стопиран във фаза груб строеж. 30 години по-късно държавата отпуска средства за завършването на емблематичното съоръжение.Кметът отправи и апел към нашите изселници по време на престоя им в България да поддържат гробните места на починалите си близки.

Председателят на Сдружението на момчилградчаните Хасан Йозтюрк каза, че интересът на момчилградчани към празничната вечеря в Бурса нараства с всяка изминала година. Според него по този начин са положени основите на много нови приятелства и това ще спомогне за разширяване на икономически и културни връзки между България и Турция. След изказването на Йозтюрк бяха връчени благодарствени плакети на дарители на здравното заведение.

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и председателят на Сдружението на момчилградчаните Хасан Йозтюрк проведоха работни срещи с кметовете на побратимената Голяма община Бурса и община Мендерес, Реджеп Алтепе и Бюлент Сойлу.

Реджеп Алтепе извести, че в най-скоро време ще посети лично общинската болница в Момчилград, за да се запознае с развитието й през последните години. Кметът на община Мендерес сподели добри впечатления за Момчилград и изрази готовност за сътрудничество в сферите на туризма, образованието и културата чрез побратимяване на двете общини. Той отправи покана към момчилградчани следващата празнична вечеря да се състои в Измир, където живеят много техни земляци.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини