Светът е близо до откриването на ваксина срещу СПИН

"Работим активно по създаването на ваксина срещу СПИН”. Това заяви в Пловдив професор Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН. 

В два поредни дни той изнася цикъл от лекции пред студенти и преподаватели по медицина, дентална медицина и фармация в Медицински университет – Пловдив. Един от най-бележитите вирусолози в света е в България по покана на ръководството на МУ-Пловдив. Проф. Шерман твърди, че е много близо до откриването на ваксина срещу СПИН. По думите му класическият метод  за изработването на ваксина се оказва неуспешен, тъй като при него трябва да се вземат частици от всички 40 милиона вирусоносители, а това не е възможно.

Според него вирусът е изключително сложен, постоянно се изменя и проявява резистентност. „Сега трябва да се намери друг подход, за да се открие кое е общото между всички тези вируси. Ние сме го намерили, но сега трябва да го накараме да се повлияе от нещо, за да открием ваксината”, разказа пред Dnes.bg проф. Шерман. Според френския учен, сега най-важна е превенцията срещу СПИН, защото тенденцията показва, че повече хора заболяват от вируса. Има обаче и добра новина. „Вече се наблюдават случаи на хора, заразени с ХИВ-вируса, които образуват клетки в организма и изолират вируса. Така дори при полов контакт лицата не могат да предадат СПИН-а”, каза още Шерман. Бележитият френски учен продължава с лекциите и в събота.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини