Хасан Азис информира Министерския съвет за нанесените от бедствието щети

Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, кметовете на Кирково, Ардино, Черноочене и Момчилград, както и областният управител на Кърджали се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и присъстваха на заседанието на Министерския съвет в София.
Инж.Хасан Азис представи на заседанието 3 доклада за нанесените щети вследствие на обилните снеговалежи в периода 06-08.03.2015 г. на територията на община Кърджали и искане за финансова помощ за възстановяване на щетите - Доклад за почистване на общинската пътна мрежа, Доклад за засегната инфраструктура и жилищни сгради, Доклад за засегнати селскостопански постройки и животни.Общата сума на щетите възлиза на 9 199 216 лв.
За изплащане на пълния размер на извършените разходи по зимно поддържане и снегопочистване на Община Кърджали са необходими допълнителни средства в размер на около 200 000 лв. освен предвидените за тази цел 435 000 лв., които ще се окажат недостатъчни за разплащане на извършените работи, посочи инж.Азис.
От постъпилите сигнали и заявления от земеделски стопани в община Кърджали се установи приблизителната бройка на умрелите животни, като се очаква тя да се увеличи. Данните ,с които разполагаме за починали животни към днешна дата са :Говеда /крави/ 45бр. и овце - 135бр., каза той. За обезщетяване на животните са нужни 62 250 лв. Вече има решение на Фонд”Земеделие” да се компенсират щетите от унищожени селскостопански животни в резултат на неблагоприятни климатични условия. Стопаните на починалите животни ще получат 1000лв. на едър рогат добитък и 160 лв. на овца. Собствениците трябва да подадат заявления до общинските служби по земеделие до 27 март т.г. Държавен фонд „Земеделие" има готовност да започне изплащането за компенсиране загубите на стопаните още от 20 март 2015 г.
Кметът представи пред Министерския съвет и искане за спешно финансиране на отводнителните и дренажни работи в с.Сипей, за да се спре свлачищния процес. Необходимата сума е около 3,5 млн.лв. Поисканата обща сума за превантивна дейност и укрепване на свлачищата в с.Сипей, с.Невестино и кв.”Веселчане” в гр.Кърджали е 8 793 166 лв.
Освен доклада, инж.Азис представи и снимков материал от засегнатите от свлачища райони на с.Сипей, блок 16 в кв.”Веселчане”, с.Невестино, срутището край Пенево и други обекти.
В доклада за засегнатата инфраструктура и жилищни сгради е включено и искане за обезщетяване на собствениците на рухналата къща в с.Сипей с 80 хил.лв., както и на собственици на още 11 къщи с пропаднали покривни конструкции в селата Бойно, Миладиново, Кокиче, Енчец, Рани лист, Скална глава. Искането е за обезщетяване с по 3 500 лв. на къща, тъй като обитателите на пострадалите домове са социално слаби.

След срещата кметовете се срещнаха и със секретаря на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС. Постигната беше договореност до 25 март общините да представят цялата налична документация за щетите в комисията, за да може да се вземе спешно решение за финансиране.
Кметът на Кърджали поздрави д-р Филиз Абидин и медицинската сестра Гюлай Хамид от Центъра за настаняване от семеен тип в Кърджали, които бяха наградени с парична награда по решение на МС на заседанието на кабинета.
Довечера инж.Хасан Азис ще бъде гост в предаването на Нова телевизия – „Часът на Милен Цветков”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини