Две фирми искат да търсят парите на КТБ

Две компании с богат международен опит са предложили услугите си да намерят парите на КТБ.
Това стана ясно от интервю на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова пред в. "Стандарт". Тя е провела срещи с компаниите в края на миналата година.

Досега единствено швейцарската компания CCI заяви, че ще направи предварително проучване на случая с КТБ и ако бъде наета, може да помогне за намирането на липсващите 4,2 млрд. лв. 

Фирмите се похвалили, че вече са успели да върнат парите на други банки, изпаднали в подобно положение. Те дори предложили да обвържат възнаграждението си спрямо резултатите, които биха били постигнали.

В петък управляващи и опозиция се разбраха за промяна в закона за банковата несъстоятелност, където се въвежда институтът на времения синдик.

"Мисля, че след като има такъв опит, ние трябва да се възползваме от него. Затова и в промените, които ще предложим, има специален текст, който разрешава на временния синдик или на Фонда за гарантиране на банковите влогове, да се сключи договор с подобна фирма", каза Стоянова.

Компаниите са провели срещи с всички парламентарни групи, за да кажат за подобна опция. Но БНБ и квесторите не се възползваха от нея още по времето на специалния надзор. За нея не е необходим специален текст. Сега също не е, но го записваме нарочно за успокоение, подчерта Стоянова.

Със свое решение преди месеци Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ. Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете, който поема случая след отнемането на лиценза на институцията. Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини