Магистралният водопровод е заварен изцяло

Магистралният водопровод е заварен изцяло, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Снощи е била заварен нова тръба на мястото на едно от свлачищата. А тази сутрин с 6.30 ч. е възстановен тръбата и при второто свлачище. Предстои да се направят тестове. Надявам се, че вода ще бъде подадена до вечерта, заяви Павлова. Едва ли в началото водата ще е годна за пиене, но аварията се овладява, уточни министърът.
През цялата нощ продължи ремонтът на скъсания магистрален водопровод, който остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на Кърджали. Тежката авария беше предизвикана от свлачище край село Пъдарци, на 18 километра от областния град.Мястото на аварията е труднодостъпно, до него се ходи пеша около 3 километра по стръмен и хлъзгав терен.
За работата на аварийните екипи през нощта бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Снощи беше разкрит един от двата засегнати участъка и беше заварена нова тръба.
Според областния управител Илия Илиев не се налага привличане на допълнителна техника и аварийни групи. Специалистите се надяват най-късно тази вечер скъсания водопровод да бъде възстановен.
Заради тежката повреда над 50 хиляди души от Кърджали и 40 села и днес ще останат без питейна вода.
За Момчилград, който също се захранва от този водопровод, е осигурено водоподаване от алтернативен източник.
Ако свлачищните процеси в района продължат има опасност да се появят нови пробиви по тръбата и тогава отстраняването на повредата ще отнеме месец.
Заради водната криза общината в Кърджали ще зареди днес с над 2 хиляди литра питейна вода детските и социалните заведения. Ще се доставят и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини