Глад за инженери в индустрията

Мениджъри на водещи компании от „Тракия икономическа зона“, представители на Техническия университет-София и икономическото министерство ще обсъдят недостига на инженери на среща в Пловдив. Целта е двете страни да сверят часовниците си. Бизнесът да каже от какви специалисти има нужда, а университетите да нагодят програмите си към потребностите на икономиката.

В момента в страната се подготвят над 4000 машинни инженери в техническите вузове в София, Пловдив, Габрово, Русе и Варна, каза шефът на браншовата камара Илия Келешев. Това не е малко за страна като нашата. Проблемът е, че у нас се реализират по специалността едва 40% от завършващите. Има проблем и с нивото на образованието. Според Келешев броят на студентите държавна поръчка не бива да се намалява, но трябва да се подобрят качеството на подготовката и мотивацията на младите хора.

До момента в „Тракия икономическа зона“ са инвестирани над 1 млрд. евро от предприя­тия като „Либхер-Хаусгерете Марица“, АББ, „Шенкер“, „Интеркомплекс“, „Уилям Хюс“ и други, които имат нужда от висококвалифицирана работна ръка.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини