Носят храна с катъри в откъснато село Безводно

Доставихме с два катъра лекарства хранителни продукти, мая за хляб и свещи за откъснатото от света село Безводно, съобщи кметът на община Черноочене Айдън Осман. 100 метра от единствения път за селото се срутиха в петък и то е недостъпно.

"Единствено катърите са в състояние да преминат по пъртината през стръмния скат, по който се достига до Безводно. Ако не бяха те трябваше продуктите да се носят от хора", поясни кметът. Той допълни, че от другата страна на свлачището е останала тежка верижна машина, която е разчиствала пътя преди пропадането му. От общината смятат в неделя да пренесат с катърите гориво за машината, за да може тя да разчисти оставащите около 7 километра до Безводно.

"Възстановяването на пътната връзка със селото ще отнеме месеци, защото тепърва ще трябва да се правят геоложки проучвания в района", каза още Айдън Осман. Той допълни, че ще се създаде организация за придвижване на хората в откъснатото село. Първоначалната идея за придвижване с лодка през язвир "Боровица" е отпаднала, защото бреговете на водоема са стръмни и преминаването през тях е трудно и рисковано.

"Местните хора ще идват със собствен превоз до свлачището, ще преминават пеш по ската и ще използват осигурен от нас транспорт до общинския център", каза Айдън Осман.

148 населени места в Кърджалийско все още са без ток. Причината е в непочистените пътища, които възпрепятстват достъпа на енергетиците. 86 населени места са без водоснабдяване. До повече от 30 села няма достъп.

Екипите на Пожарната са се отзовали на 12 сигнала за произшествия. Спасители с високопроходими автомобили са разчистили от паднали дървета пътя до с. Мак и са доставили храна в с. Ахрянско, извозили са сърдечно-болна жена от с. Дядовци, извели са затънали в преспите животни в Телчарка.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини