Паисиевци първи в „Евро игра” в сърцето на Европарламента

Двадесет и пет блестящи млади хора покориха Европейския парламент, като спечелиха първо и второ място в състезанието „ Евро игра“ на проекта Евроскола в Европейския парламент.

                Пътуването до Страсбург и необикновеният европейски урок в този ден промениха завинаги живота ни и укрепиха вярата ни в едно по- прекрасно бъдеще.

                Едно пътуване,което събра много млади хора, с различни цели, с различни интереси в желанието им за срещи и общуване. Представянето на родната България, родния град и любимото училище „ Отец Паисий“ бе водещ мотив за всички нас на един такъв мащабен форум, включващ ученици от страни- членуващи в Европейския съюз.

                Самото състезание се проведе на 05.03.2015г.

                След тържественото откриване и регистрация в сградата на Европейския парламент се създадоха многоезични работни групи и разпределиха участниците. Точно в 10,00 часа започна представянето на всяка държава- участник. Елена Георгиева, ученичка от 10 „б“ клас на СОУ „ Отец Паисий“, презентира училището,града и българската традиция Баба Марта. По време на сесиите съучениците ни кичеха с мартенички всички „евродепутати” в парламента.

                След обедната почивка бе дадено началото на евроигра, която представлява решаване на тест, като въпросите са формулирани на всички езици от страните – участнички. Отборите се състояха от по четирима членове, разделени на случаен принцип.

                От 14,00 часа се проведе работно заседание по шест предварително зададени теми.

                В 16,00 часа в Пленарната зала на Европейския парламент се представиха докладите на работните групи.

                До финалния кръг достигнаха 4 отбора,в два от които имаше представители на нашето училище. На отборите – финалисти бяха задавани допълнителни въпроси, които спомогнаха да се излъчи отборът – победител. За наша най-голяма радост І място зае Жанет Гъдова – 10 „б“,а ІІ място- Андон Георгиев от 12 „б“ клас.

                Всички бяха впечатлени от възможността да бъдат „евродепутати“ за един ден.

                Участниците получихме сертификати за своето участие, подписани от Мартин Щулц- председател на Европейския парламент.

                Заедно с класните ръководители г-жа Атанаска Мишонова  и г-н Кирил Гогов,ние, учениците имахме незабравими мигове през тази вълнуваща седмица. Маршрутът от 4700км включваше едни от най-красивите държави в Европа- Франция, Швейцария,Германия, Австрия, Унгария и Сърбия.

                Първа спирка бе перлата на Унгария – град  Будапеща. Панорамната обиколка включваше мостовете на р. Дунав – верижния Сечени , Елизабет мост /Ержебет/ и Собочак / Мостът на свободата/. Разгледахме крепостния хълм Будавар. Великолепни гледки! Столицата ни покори с Рибарския бастион и Рибарските кули, Парламента,църквата Матиас, базиликата „ Св.Стефан“, Площада на героите, Цитаделата и др.

                Там, където река Ил се влива в река Рейн е Страсбург. За столицата на Елзас бе отделено най-много време. Заслужено наградени разгледахме катедралата „Нотр Дам дьо Страсбург“/142м./ - един триумф на готическата архитектура и върховната слава на града. Кварталът „ Малката Франция“ е вписан в списъка на Юнеско със своите различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс.

                Моделът за стандарт и демокрация Швейцария ни шокира с красота , спокойствие и цени. Страната на ВилхелмТел. Имахме възможност за дълга разходка в Цюрих. GSM и фотоапарати запечатаха красотата на старият град, разположен на двата бряга река Лимат ,а пред нас блестяха водите на Цюрихското езеро. Нашите футболисти си направиха снимки в централата на FIFA в Цюрих. Сбогувахме се с Швейцария и Цюрих. Пътешествието продължи. Пред нас са Алпите. Нощувахме в Оберау, в близост до световния зимен курорт Гармиш Партенкирхен, Германия. На другата сутрин автобусът пое към Инсбрук. Слънцето огрява величествените върхове и алпийските ледници. Виждаме връх Цугшпице-2962м. Той е най-високият връх на Бавария и Германия. Емоцията е неповторима.

                Днес сме в Австрия. Красотата и великолепието на Инсбрук - столицата на Тирол очарова всички. Площадът с двореца на Максимилиан- сградата с „Златния покрив”, Градската кула блестят от чистота като кристалите  Сваровски в прочутия музей по пътя ни към Залцбург.

Градът на Моцарт. Посетихме къщите, в които се е родил и живял Моцарт. „Червената шапцица” - нашият страхотен екскурзовод ни разходи в градините и двореца Мирабел.Фуниколярът – лифт на релси ни повиши рязко адреналина. От крепостта Хоен панорамата е страхотна.

                Истинска естетическа наслада ни достави аристократизма на Виена. Дворците Хофбург, Белведере и Шьонбрун, ексцентричните къщи на Хундертвасер, катедралата „ Св. Стефан“, паметника на Мария Тереза , с музеите – близнаци – Природонаучен и Исторически, Грабена със статуята на Чумата, Парламента, Дантелената катедрала, позлатената статуя на Щраус, Цветния часовник. Тя ще остане завинаги в сърцата ни като хубав и прекрасен град ,а всичко хубаво трябва да има красив край.

                Имахме настроение и време до срещата с класния,затова решихме да мълчим и да не мислим за нищо, защото очите ни искаха да гледат. Поръчахме си по едно виенско еспресо в кафенето срещу катедралата „Св. Стефан” …и в този миг сякаш почуствахме духа и атмосферата на обединена Европа.

12,00 ч.

09.03.2015г.

Виена, Австрия

СОУ „Отец Паисий”- град Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини