Път пропадна в кърджалийски язовир, откъсна 100 души от света

Огромно свлачище остави без каквато и да било връзка чернооченско с. Безводно, където живеят около 100 души, включително и 3 бебета. Тази сутрин над 100 метра от пътя са се свлекли 50 метра надолу към питейния язовир "Боровица", от който се водоснабдяват 80 000 души, живеещи в Кърджали, Момчилград и 60 села. Мъже от селото успяха да проправят пъртина през върха над сринатия участък, но наклонът на склона е много голям, движението по него е рисково.

"Страшно е. Хората в селото са притеснени, сега до нас не може да достигне нито линейка, нито пожарна", заяви кметът на Безводно Кадир Яха. Той допълни, че от 8 дни селото е без ток, а хранителните запаси на жителите му са на изчерпване.
"Поръчах на общината да изпратят сухо мляко и памперси за бебетата", допълни още Кадир Яха.

"Общината няма да може да се справи с възникналата ситуация сама. По-страшното е, че и останалата част от масива вероятно ще се свлече към язовира. Мантинелата е вече наклонена, а положеният миналата година асфалт е неравен", заяви кметът на община Черноочене Айдън Осман. Той е категоричен, че няма възможност за възстановяване на засегнатия пътен участък, а единственото решение е изграждане на мостово съоръжение.

"На първо време ще използваме за превоз на хора лодката на "ВиК", но лошото е, че тя е двуместна. Вече обмислям закупуването на лодка и спасителни жилетки, както и назначаването на лодкар, който да превозва жителите на Безводно през язовира до разрешаването на проблема", каза още Айдън Осман.

Исмаил Караджа беше един мъжете, проправил пъртина по стръмния склон

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини