Кметът на Асеновград се отчете за свършеното от началото на мандата

Десетки асеновградчани проявиха интерес и присъстваха в залата, за да чуят кметския отчет за свършеното от Общината през последните 3 години и да обсъдят най-добрите идеи за управление на града оттук насетне.

Общината няма неразплатени задължения и запазва финансовата си стабилност. Този факт е основният финансов показател за целия период на управление, заяви кмета Емил Караиванов. Реализираните преходни остатъци през годините от мандата сочат следното - 2 792 980 лв. (2012 г.), 2 099 244 лв. (2013 г.), 4 587 105 лв. (2014 г.).

За периода 2012 - 2014 размерът на местните данъци е без промяна, като в същото време е налице трайна тенденция за завишаване на събраните приходи, посочи още градоначалникът. Висок е ръстът и на капиталовите разходи от получените допълнително средства, особено през 2014 г.-7 924 815 лв.

По взаимоотношенията граждани - местна администрация бе посочено, че от края на 2014 г. се доработват Web базираните приложения, чрез които гражданите контролират собствените си приходи, както и плащанията по наказателни постановления и глоби с фиш. Продължава работата по цифровизация на наличните в общината регистри по гражданско състояние. От началото на м.г. вече служителите от кметствата вече могат да събират данъци on-line, чрез сървърите на общината. Анализирано бе изпълнението на проектите през годините. През първата година от мандата са били реализирали:

- "Цялостна реконструкция на част от път IV-58017 Жълт камък - Узуново - Три могили и на пътен участък между Богданица и Конуш" - 4 390 485,71 лв.

- "Проектиране на проект "Строителство и реконструкция на вътрешна ВиК мрежа на Тополово, довеждащ колектор и строителство на ПСОВ" - 244 785,76 лв.

- Изграждане на новата детска градина на кв. "Запад" - 1 298 759 лв.

През 2013 г. са приключени:

- "Асеновград - Свещената порта на Родопите" - 3 045 384.01 лв.

- "Аман дере - мярка за защита от наводнения в община Асеновград"  - 944 315,59 лв.

- Саниране и основен ремонт на 9 учебни и детски заведения -  4 257 761 лв.

- "Изграждане на Център за настаняване от семеен тип" - 786 832,40 лв.

По много от проектите са наследени проблеми от предишното управление и се наложи доработване, допълнителни финансирания, спирани и рестартирани бяха процедури, поети бяха финансови корекции, допълни Караиванов.

През 2014 г. реализацията на проекти продължава в социалната сфера и тази на административното обслужване:

- "Подкрепа за достоен живот" или "Личен асистент" (109 потребители) - 1 151 895 лв.

- "Помощ в дома" - създаване на Звено за услуги в домашна среда -  247 249 лв. (част от проекта са 129 лица с увреждания и 54 лица персонал)

- "И аз имам семейство" (9 утвърдени семейства към момента)

- "Разкриване на обществена трапезария" (предоставяне на храна за 80 души)

- "Повишаване на квалификацията на служителите в община Асеновград" - 89 931,02 лв.

- "Ефективна и модерна администрация" - 151 897,06 лв.

- "Добро управление за успешно прилагане на политики в следващия програмен период" - 79 072.47 лв.

Като най-значими проекти за 2014-та бяха посочени тези, свързани с програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Реализирани са 5 проекта за общо 3 009 355 лв.: 

- "Изграждане на канализация на село Конуш" - фаза 1

- "Изграждане на канализация на село Козаново"

- "Изграждане на канализация на село Леново" - фаза 1

- "Водоснабдяване на група Горнослав"

- "Проект и изпълнение на цялостна модернизация и реконструкция на Общински пазар" фаза 1 (б.ред. - общата му стойност е 4 900 000 лв.)

Кметът насочи вниманието към разработения Интегриран план за градско възстановяване и развитие. В него се предвижда проектирането на три градски зони, като в централната част на града ще има ново решение на публичното пространство, включващо преустройство, нова зелена площ на мястото на плочата, сцена на открито и достъпност за хора с увреждания, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на центрообразуващите общински сгради, изграждане на зелена система, продължение на крайречен парк между моста на ул. "Марица" и пешеходния мост, обновяване, модернизация и реконструкция на градския пазар, монтаж на видео наблюдение за обществена сигурност, велоалеи, ремонт на местата за колективни спортове, рехабилитация на речното корито и по-качествен градски транспорт.

Подчертавайки, че иска Асеновград да има имидж на град със социални рефлекси, той посочи, че Общината насочва социалните си дейности към слабите и уязвимите:

- закупен специален микробус с рампа, монтирана специална детска площадка и нова ограда в Дневен център за деца с увреждания

- открит обединен Комплекс за социални услуги "Гергана" за 24 деца в Нареченски бани

- реализиране на проектт от дом "Таню войвода" за Комплекс от два центъра за деца и за лица с увреждания

- увеличаване на социалните услуги в Център за обществена подкрепа

- отпуснати до момента 67 500 лв. за процедури по програмата "Ин-витро" и участвали 35 двойки с репродуктивни проблеми

- реализиране на програма за над 3 хиляди скринингови теста за ранна диагностика на рак на дебелото черво (със съдействието на Медицинския университет в Пловдив и на общопрактикуващите лекари в общината).

Под опеката на Общината е

и домът за възрастни хора с физически увреждания, тъй като всички делегирани от държавата социални дейности ежегодно се дофинансират според потребностите на съответните центрове и домове.

В отчета Емил Караиванов ак

центира и върху грижата за децата. От началото на мандата от такса са освободени всички деца, посещаващи ясли, различни ремонтни дейности са извършени в СОУ "Св.Княз Борис І", ОУ "Никола Вапцаров" и ОУ "Отец Паисий" в Мулдава, започнато голямо разширение на училището в Боянци.

По отношение на културния календар Караиванов посочи, че е особено важно празниците да обединяват всички асеновградчани - празникът, свързан с традиционния конкурс за най-добро домашно вино, уникалната местна атракция "Калинички", Фестивалът на късометражните филми "В обектива", Средновековният панаир, Паисиевите дни, фолклорният фестивал "Маврудово хоро", Майските културни празници, Есенните празници на културата.

В сферата на спорта и младежките дейности - през 2012 г. асеновградските спортисти са извоювали над 60 медала в различните първенства, през 2013 г. - над 65, а през 2014 г. - 136. Общината подкрепя и провежда всички традиционни спортни изяви, както и нови, като лекоатлетическо състезание "Ултрамаратон "Персенк", придобил международна известност. През 2014 г. градът бе домакин и на събития от национален мащаб като Държавен лично-отборен шампионат по вдигане на тежести, Световно първенство по улов на хищна риба в Бачково, Републикански турнир по спортни танци "Изгряващи звезди", Държавен лично-отборен шампионат по свободна борба  за кадети, Финален турнир от държавното първенство по баскетбол за момичета до 14 г.

И през трите години се финансират младежки проекти като Фестивал на екстремните спортове "Асеновград - град Приключение" на Клуб за екстремни спортове "Тангра",  Фестивал "Скейтборд на улицата" на Сдружение "Устремени", АнтиСПИН хепънинг "Любов без риск", а през тази година и “Перли от огън” на "МС Торнадо".

Караиванов припомни, че в бюджет`2015 г. са включени средства за ремонтни дейности по стадион "Шипка".

Още от отчета:

"През 2013 г. бе създадено Общинското предприятие "Туризъм" с основен обект Асеновата крепост. Предприятието обслужва и музейна експозиция "Хората с мотори", почивните бази "Пашалийца" и "Малево". Участва в туристически изложения и борси, и в реализацията на проекти като "По пътищата на цивилизацията", които популяризират Асенова крепост, скалното светилище "Белинташ" и Бачковския манастир "Св. Богородица - Успение", Кръстова гора."

Асеновград не е град за един ден и доверието на хората се заслужава всеки ден, заключи Емил Караиванов като подчерта, че е готов за предложения, забележки, критики и оценки от страна на гражданите: "Важното е Асеновград да се променя, хората да имат работа, общината да бъде съпричастна и отговорна, а всички заедно да се чувстваме добре и в делници, и на празници."

При последвалата дискусия с граждани бяха засегнати темите за предотвратяването на пътните инциденти, конкретно на тези по пешеходните пътеки, както и разчистването на нерегламентираните сметища. Активно се включиха младежите, които се интересуваха от стажовете в общинската администрация като бъдеща трудова реализация.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини