Четвърти артилерийски полк чества Деня на ракетните войски

87 години от съдаването си отпразнува Военно формирование 24490 на днешния Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия. Празникът за военнослужещите и техните командири започна с тържествено събрание в двора на поделението, което бе открито от командира на 4-ти Артилерийски полк полк. Лъчезар Мишев. Пред строевия плац той припомни за подвига на предците им при Одринската крепост през Балканската война. Награди и грамоти получиха заслужили военнослужещи. Пред параклиса "Свети Георги Победоносец" празничен молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, и свещеници от Асеновградската духовна околия.

На събитието присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, генерали и комадири на военни формирования на въоръжените сили на РБългария, зам.-областният управител Христо Грудев, кметът на Асеновград Емил Караиванов, представители на Българската православна църква, ветерани артилеристи, бивши командири и офицери от 4-ти артилерийски полк.

Историята на българската артилерия започва с възникването на национално-освободителното движение на нашия народ. Черешовите топчета до голяма степен могат да се смятат за първообраз на първите български артилерийски системи. След Руско-турската война започва създаването на Българската армия и едновременно с това се формира българската артилерия. За неин пръв началник е назначен полковникът от руската артилерия Лесовой.

До 1991 г. празникът на Ракетните войски и артилерията е на 19 ноември, но настъпилите промени в света и у нас пораждат необходимостта офицерите-артилеристи да обърнат поглед към военната ни история и там да потърсят паметна дата, достойна за празник на българската артилерия. Такава незабравима дата е 11 март 1913 г., свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). Този ден като фокус събира цялото достойнство на българското военно изкуство и българската артилерия.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини