Атаките на безгръбначни върху ядрените централи се увеличават

Ядрените електроцентрали се изправят срещу нов враг: обикновената медуза, но в необикновен размер или численост.

Февруарското издание на Бюлетин на ядрените физици публикува материал на Украинският учен Натали Копитко, относно появата на нова заплаха за ядрените централи - медузите. Публикуваме материала със съкращения.

Тези водни животни, както и водорасли и други растения, попадат в охлаждащите тръби в ядрените централи и ги блокират, пречейки на водата да стигне до ядрените реактори и да охлади ядрата им и останалата част от оборудването.

Обикновено филтри пречат на водните обитатели и малки парчета да попаднат в охладителните системи на ядрените централи. Но когато се натрупа по-голямо количество медузи или други морски животни, те блокират филтрите, намалявайки значително обема на вливащата се вода и принуждават реактора да се изключи.

Медузи и водорасли създават проблеми в ядрени централи в САЩ, Канада, Шотландия, Швеция, Япония и Франция. Само в Шотландия, два реактора на АЕЦ в Торнес бяха изключени в рамките на седмица, защото във водата, която ги охлажда бяха попаднали медузи.

Проблемът всъщност не е нов за енергийната индустрия. Първата известна "атака" на медузи върху електроцентрала се е състояла през 1937 год. в Австралия. Но докато биологичното замърсяване винаги е било проблем, подобни явления зачестяват през последните 5 год. Честотата им може да се увеличи дори още повече заради климатичните промени. Изглежда се увеличава броят и размерът на животните.

При някои от инцидентите е имало повече медузи, отколкото вода. Биологът Монти Греъм казва, че понякога концентрацията на медузи може да е огромна, до 50-100 екземпляра на кубичен метър. Нови кадри показват медуза, попаднала в охладителна система с размерите на каросерия на пикап.

Учените засега нямат обяснение за причините за този рязък ръст в увеличението броя на медузите и бързия растеж на популациите. Знае се, че някои видове медузи, като Aurelia aurita, процъфтяват във води с много риба или отпадни води. Забелязано е също, че популацията на медузи се увеличава в по-топли океанси води, но не може да се направи връзка между увеличението на броя на медузите напоследък и промените в климата, тъй като няма достатъчно данни за популацията на медузи в дългосрочен план.

Въпреки това, учените подозират, че може би има някакъв механизъм свързан с климатимните промени, проявяващ се в по-топла океанска вода в комбинация с промени в околната среда, като киселинност, фертилизация и количеството риба. Възможно е увеличаващата се киселинност на океана, причинена от нарастващото ниво на въглеродна киселина при взаимодействието на океана с въглеродния диоксид от въздуха - да има нещо общо с калцификацията, при която морските обитатели използват калция във водата, за да формират черупките си. Ако случаят е такъв, повишаването на киселиността в океана може да доведе до спад на организмите с черупка, но да не се отрази изобщо на медузите.

Но ако причините за увеличаването броя на медузите останат неразгадани, ефектът е ясен. Дузина случаи се били регистрирани, при които медузи са предизвикали частично или напълно спиране на електроцентрали през последните десетилетия.

А всяко спиране може да струва скъпо. При спирането на централата в Шотландия през 2011, компанията оператор е губила по около 1 000 000 евро за всеки ден, в който централата не е работила. Ситуацията е била толкова зле, че британското правителство е отпуснало 383 000 паунда за предприемане на превантивни мерки.

Нападенията на медузи са повтарящи се събития. Спирането на енергоцетрали се е случвало по целия свят. През 2011 е била спряна ядрена централа в Япония, същият проблем се е случил два пъти в Швеция през 2005 и отново през 2013. Медузите са проблем и за ядрената централа в Калифорния.

Подобни атаки може да станат все по-често срещани в бъдеще, заради влошаване на околната среда. Пресата в Азия алармира за гигантски вид медуза Nemopilema nomurai, с диаметър 6 фута и тегло 440 паунда, която преди е била забелязвана около бреговете на Япония само по веднъж на 40 год. Професор Шиничи Уе, предупреди през ноември 2014 г., че се очакват големи неприятности, ако не се вземат адекватни мерки срещу медузите.

Медузите обаче не са единствения проблем. Много други форми на морския живот, могат да попаднат в охладителните системи на ядрените централи. Напоследък видове зелени водорасли също създават сходни проблеми.

Както и при медузите промяната в околната среда и затоплянето на водите водят до процъфтяване на видовете.

Наскоро появата на мидата от вида Dreissena polymorpha, която попада случайно в САЩ през 80-те, спомогна разпространението на зелените водорасли от вида Cladophora. Дългата между 1 и 2 инча мида формира огромни колонии, които пречистват водата, позволявайки на светлината да проникне по-дълбоко във водата, увеличавайки по този начин растежа на водораслите.

През 2003, водорасли доведоха да спирането на реактор в ядрена централа в Онтарио, Канада. Подобно събитие имаше и през 2005, когато 3 от общо 4 реактора също тряваше да бъдат изключени. Същата година елекростанцията Дарлингтън в Онтарио трябваше да намали мощността си в резултат на блокаж, предизвикан от зелени водорасли в охладителната система.

За да се справи с проблема, компанията оператор на централата Ontario Power, трябваше да монтира филтърна мрежа, но с променлив успех. Пресметнато е, че спирането на реактори в двете ядрени централи на компанията е довело да загуби на стойност 30 милиона долара за период от 10 години.

Подобно нашествие на водорасли се е случило и в ядрената централа ФицПатрик в Ню Йорк 4 пъти през 2007, което наложило монтирането на ново, по-скъпо обордване.

Биологичното замърсяване в електроцентралите отдавна изисква мониторинг, оценка и действия. Но Международната агенция за атомна енергия предупреждава, че процесът на наблюдение и оценка трябва да се промени, защото изглежда, че някои паразитни форми се възползват от по-топлите води и промените в климата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини