Обвиняем за убийството на Немцов определен като патриот

Заур Дадаев, заподозрян за убийството на Немцов, е вярващ мюсюлманин. Чеченецът поел отговорност за убийството. Според президента на Чечения, Дадаев е патриот.
Един от чеченците, заподозрян за убийството на руския опозиционен водач Борис Немцов, е дълбоко вярващ мюсюлманин, който бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", каза президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Всички, които познават Заур Дадаев, потвърдиха, че той е дълбоко вярващ и че той, както всички мюсюлмани, е бил шокиран от публикациите на "Шарли ебдо" и от реакциите в подкрепа на отпечатването на карикатурите", написа Кадиров в Инстаграм. 

В средата на януари самият Рамзан Кадиров осъди публикуването на карикатури на пророка Мохамед от „Шарли Ебдо“. 

Сега Кадиров потвърди, че Заур Дадаев, един от петимата заподозрени, задържани за убийството на Немцов на 27 февруари, е работел в чеченската полиция и е бил награден за храброст, посочва Ройтерс. 

Руски следователи съобщиха миналата седмица, че разследват възможността ислямисти да са застреляли Немцов заради позицията му в подкрепа на публикуването на карикатуритевъв френското сатирично издание, добавя Ройтерс. 

Кадиров: Дадаев е патриот

Рамзан Кадиров определи обвиняемия за убийството на Борис Немцов - Заур Дадаев, катопатриот и заяви, че той е бил готов да даде живота си за родината, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус". 

Лидерът на Чечения нареди на секретаря на Съвета за сигурност на републиката да разследва обстоятелствата около уволнението на Дадаев от Вътрешните войски на МВР на Русия. 

Заур Дадаев е бивш заместник-командир на чеченския батальон „Север“.

Той не би могъл да направи и стъпка против Русия, заради която много години е рискувал собствения си живот. Такъв храбър войн е бил и Беслан Шаванов, загинал вчера при опит да бъде задържан“, написа Кадиров в социалните мрежи и отбеляза, че Заур Дадаев е бил награден с орден за мъжество и редица медали. 

Убийството на Немцов било заради антисилямски изказвания

Бившият заместник-командир на чеченския батальон „Север“ Заур Дадаев е поел отговорността за организирането на убийството на Борис Немцов. Той е казал, че престъплението е извършено заради нееднократни негативни изказвания на политика за мюсюлманите и тяхната религия, съобщи Росбалт, като се позова на източник от органите на реда, предаде "Фокус".
 
По данни на източника, Дадаев е казал, че през януари 2015 г. е узнал за изказванията на Немцов по адрес на мюсюлманите в Русия, а също и ислямската религия. 

Като човек с дълбока вяра, Заур Дадаев не е могъл да преглътне такава обида. „Фактически Дадаев призна за организирането на това престъпление“, разказа източникът и добави: 

Затова каквито и да е скандални разобличения или задържания в рамките на разследването следва да не се очакват“.

Повдигнати обвинения

Пред съда вчера застанаха с повдигнати обвинения двама от заподозрените -именно Заур Дадаев и Анзор Губашев. Те бяха задържани при спецоперация вчера в Ингушетия. 

Другите трима заподозрени и задържани - Хамзат Бахаев, Тамерлан Ескерханов, Шагит Губашев, се очаква да бъдат конституирани като обвиняеми до 10 дни.

Междувременно стана известно, че шести заподозрян се е самовзривил, докато полицията се е опитвала да го задържи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини