Спешен лекар: Адът слезе при нас в Кърджали

Екипите на центровете за спешна медицинска помощ в Кърджалийска област работят денонощно в изключително тежката снежна обстановка, бродят километри в преспите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Близо 3 километра е газила пеш в снеговете д-р Абидин, за да прегледа бебе на 1 месец в село Рани лист, защото линейката не била в състояние да превземе пътя. Адът е около Кърджали, колегите са принудени да работят при нечовешки условия, а като изключим Момчилград, останалите центрове са без електрозахранване от повече от 24 часа, заяви късно след полунощ директорът на ЦСМП в Кърджали д-р Атанас Митков. Към 17,15 ч. в събота вечерта екипът на фелдшера СтоянКапсъзов се отправил към разклона за село Ябълковец в най-засегнатия от снеговалежите Ардински район. Смяната им приключваше в 19.30 ч., но д-р Митков предположи, че по-рано от 3-4 ч. сутринта едва ли ще успеят да се доберат през затрупаните от сняг и паднали дървета планински пътища. В ЦСМП е бил получен сигнал за жена в напреднала бременност в хотел“Планински изглед“в Ябълковец, линейката потеглила веднага, придружавана от пожарна кола. Медиците успели да пробият до село Бойно, а оттам продължили с АТВ, но към разклона за Ябълковец пътят бил блокиран от паднали дървета, а с рязането и отстраняването им се заели огнеборците. Така стигнали до хотела, където се оказало, че няма започнало раждане, болките на жената се успокоили. Междувременно е получен сигнал за сърдечно-болния мъж, когото пожарникарите свалили от стръмното село с АТВ. После го прехвърлили в автомобил на пожарната и така го транспортирали до спешното в Кърджали.Малко след 2 ч. сутринта спешният превоз беше в района на село Бойно и пътуваше към областния град.
Родилки от селата Козица, Орешница и Орлица също са транспортирани успешно и навреме, въпреки невиждания снежен капан в Източните Родопи. Превземането на пътя до кирковското село Орлица е било безпрецедентно изпитание за медиците и спасителите – близо 6 часа са били необходими, за да се доберат до бъдещата майка. Там също се наложило огнеборците да режат дърветата, препречили пътя. Навсякъдемедицинските екипи работят съвместно с огнеборци и граждански спасители. По данни от полицията до многопрофилната болница в Кърджали са откарани 6 пациенти за хемодиализа.
За всеки от сигналите се губят по няколко часа, пътищата са рискови и е цял героизъм, че шофьорите ни се справят, ще намеря начин да наградя всички, коментира д-р Митков. До късно през нощта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков се информирал през 15 минути за тежката ситуация в кърджалийска област. Колегите са мокри и премръзнали, надеждата ми е утре да няма тежко болни, каза още д-р Митков. Ситуацията в цялата Кърджалийска област остава критична, със заповед на областния управител от ранния следобед в събота е обявено бедствено положение. Над 320 селища са откъснати от света, прекъснато е електрозахранването и водоподаването, десетки автомобили закъсаха в преспите по пътищата.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини