Хасан Азис: Няма напразна саможертва,щом е за благото на Отечеството

Няма напразна саможертва щом е за благото на Отечеството. Бунтари,наричани луди глави, свещеници-мъченици, родолюбци дават свободата на България. Свобода,която започва от монашеската килия на отец Паисий, преминава през бесилото на Левски и хвърковатата чета на Бенковски. Това заяви в словото си по време на честването на националния празник Трети март кметът на Кърджали Хасан Азис. Той посочи,че Санстефанският договор е сключен на 19 февруари стар стил, което съвпада като дата с мъченическата смърт на Апостола на българската свобода Васил Левски. Днес ние се радваме на осъществения му завет за чиста и свята република, подчерта градоначалника. Той посочи ,че на Трети март преди 137 години се полагат основите на нова политическа система. Според него всяка година търсим нов знак и преценка на събитията, довели до Освобождението ни. Историята ни е показала редица примери , как може да се извоюва свободата. Освобождението и свободата ни имат своята безмерна цена-200 000 воини паднали за чиста и свята република,каза още Хасан Азис. Той припомни девизът на Кърджали „Почитай миналото-гради бъдещето”,като подчерта, че подвигът на освободителите няма да бъде забравен.

 Днешният празничен ден,започна с поднасяне на венци пред паметника на Руския воин пред храма „Св.Георги Победоносец”. Последва традиционото шествие на училищата по бул.”България”. Кулминацията бе пред Паметника на освободителите в Градската градина. Стотици кърджалийци бяха излезли да засвидетелстват признателност към падналите за Свободата. На тържеството присъстваха народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, областния управител Илия Илиев, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, енорийският свещеник отец Петър, районният мюфтия Бейхан Мехмед, общественици,политици.

  Присъстващите поднесоха десетки венци и букети цветя. С едноминутно мълчание,на колене и мало и голямо сведе глави пред освободителите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини