Кабинетът отложи заседанието си заради гласуването на дълга

Редовното заседание на Министерски съвет се отлага във връзка с дебатите и гласуването от парламента на новия външен заем, съобщи от правителството.
Целият кабинет отива в Народното събрание, където депутатите ще разгледат ратификациите, свързани с емитирането на държавен дълг в размер на 8 млрд. евро. Някои министри вече са в залата. Засега не е сигурно дали премиерът ще дойде.

По неофициална информация на в. "24 часа" обаче Бойко Борисов е казал на депутатите от ГЕРБ, че няма да идва в Народното събрание. Можело да го направи само, ако се наложи да подава оставка, в случай, че заемът не мине.

"Ако ни бламират, ще си ходим на избори. Нас не ни е страх - партньорите в управлението да му мислят", казал той на своите.

Заради несигурната подкрепа дори от партньорите на управляващите обаче се очертава игра с кворума, съобщи БНР. Такъв бе събран, но в залата са само 134 депутати и така решението трябва да мине с много малко гласове. Не всички депутати от ГЕРБ са в залата.

Дебатите и гласуването по новия заем ще се излъчват пряко по БНТ и БНР, реши мнозинството в пленарна зала в началото на заседанието, предаде БГНЕС.

Същото предложение за пряко излъчване имаше и по отношение на освобождаването на Стоян Тонев като депутат, което е първа точка от програмата, но то не бе прието. Депутатът от ГЕРБ подаде оставка вчера заради скандални разкрития за злоуботреби с ВМА, която оглавяваше.

Гласуването на дълга, което миналата седмица се провали, се случва след дни рзговори на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните сили. Дори след срещата с Горанов вчера и заседание до късно снощи, от Патриотичния фронт запазват мълчание дали ще подкрепят предложението. Някои депутати от формацията обаче изразиха мнение против. Преди седмица от ПФ заявиха, че са склонни да подкрепят заем само 12 млрд. лева, с които да бъдат покрити стари дългове.

От АБВ изразиха съмнения за наличие на надписани средства в заложения дълг, затова отказаха подкрепа.

Така "за" решението от управляващото мнозинство категорично остават само ГЕРБ и реформаторите.

Депутатите от Българския демократичен център също принципно не са против. С техните гласове решението има голям шанс да бъде прието, но най-вероятно поне няколко депутати няма да подкрепят дълга. Такава позиция заявиха Любен Дилов-син и Светлин Танчев.

От ДПС очакват от президента да наложи вето, а БСП казаха, че ще дадат решението на Конституционния съд.

Финансовото министерство казва, че част от заема ще трябва, за да покрие поети вече дългове, друга част ще покрива дефицити.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини