20 млн. лв. инвестира Теклас-България в трети завод в Кърджали

Георги Георгиев, консултант и пълномощник на изп. директор на "Теклас - България" АД

Г-н Георгиев, наскоро завършихте изграждането на трети завод за производство на каучукови водни съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост? На каква стойност възлиза инвестицията в строителството и оборудването на новата производствена база и какъв е нейният капацитет?
- От навлизането си в България през 2004 г. "Теклас - България" се превърна в уважавана компания, лидер в производството на каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост и пример за добро финансово представяне. Ние сме част от холдинг "Теклас", чието начало е поставено преди 45 години в Турция, а към настоящия момент има изградени и работещи заводи в Русия, Китай, Турция, а в скоро време и в Южна Америка. Имаме изградени логистични центрове в Европа  и Северна Америка. Вече 10 години "Теклас - България" е социално отговорна компания, подкрепяща множество значими каузи. Стратегически инвеститор сме в развитието на икономиката и сме най-големият инвеститор в област Кърджали. Доказахме се като доверен партньор и се превърнахме в предпочитан работодател чрез сътрудничеството ни с множество институции и организации и стотиците фирми - наши доставчици и подизпълнители. В момента ние сме най-големият работодател  на територията на област Кърджали с 1500 души персонал.
Бизнес програмата на дружеството предвижда до края на 2015 г. персоналът да достигне 2000 души. В строителство и оборудване за третия завод са инвестирани 20 млн. лв., а общата стойност на инвестициите до този момент възлиза на 68 млн. лв.
 
Какви бяха основните предизвикателства при проектирането и изграждането на новия завод? Какви съвременни технологични решения са приложени в сградата? 
- Основните предизвикателства бяха заложени в самото техническо задание, а именно да се проектира двуетажна производствена сграда с размери 80/108 м, разстоянието между колоните да е в порядъка от 12 до 14 м, а общата височина на сградата е 10.50 м.
Проектанският екип избра скелетно-гредова конструкция от стоманобетонни и стоманени елементи. Междуетажната подова конструкция е касетирана. Използвани са инвентарни пластмасови легени за кофраж. На първия етаж се образува релефен таван, който не изисква мазилки, а само боядисване. Осигурен е автомобилен достъп от всички страни на фабриката.
 
Каква е застроената площ на завода, кои фирми са проектанти и строители на обекта? 
- Общата застроена площ на трите завода е 46 000 кв.м, като изграденият производствен Корпус 3 през 2014 г. е с разгъната застроена площ 18 000 кв.м и е на два етажа.
Проектната документация е изготвена от екип на "ЕР ДЖИ ЕС ПРОЕКТ" ООД, гр. Кърджали, с управител арх. Радосвета Хаджиева. Строителният надзор се извърши от специалистите на "Тюрес Консулт" ЕООД, гр. Крумовград, с управител инж. Ремзи Тахир. Главен изпълнител на строителството е фирма "К-Кържъ" ЕООД с управител Кадир Кържъ.
 
Колко нови работни места са разкрити и срещате ли проблеми с намиране на квалифицирани кадри?
- Изключителен шанс за Кърджали и региона е установяването на дружеството именно тук, тъй като инвеститорите бяха пред дилемата дали в Стара Загора или в Кърджали да бъде построен първият завод. Решаваща роля за решението да бъде в Кърджали е на генералния директор на холдинга, с когото оттогава се познаваме и работим заедно от 2004 г. Следва да отбележа и заслугата на общинския съвет на Кърджали и неговия председател, и най-вече на тогавашния и настоящ кмет на Кърджали инж. Хасан Азис, за предоставения за закупуване терен през 2004 г., който е изключително ценен и необходим на това специфично производство. Преминахме през различни препятствия, защото не вярваха тогава в сериозността на намеренията на инвеститорите.
С работещи 1500 работници и служители ние сме  най-големият работодател на територията на област Кърджали. Хората са най-ценният ни ресурс и те са тези, които правят компанията успешна. С разширяване на производството плановете на компанията са да бъдат разкрити нови 500 работни места до края на 2015 г. 
По отношение на втората част от нашия въпрос искам да отбележа, че моите впечатления, които са натрупани от практиката, показват, че има разминаване между това, което търсим, и което се предлага на пазара на труда. Много от кадрите, особено тези от нежния пол, идват при нас от работа на полето или като домакини. Всеки иска да получава много пари, което е добре, но какви умения и качества има е под въпрос. Според мен един от основните проблеми е, че младите хора, които завършват образованието си, не са достатъчно подготвени за изискванията на бизнеса като умения и като нагласа. Необходимо е учебните заведения да си сътрудничат с фирмите в съответния отрасъл. Поддържаме сътрудничество с професионални гимназии от Кърджали, а също така ни предстои този месец сключване на договор с Габровския технически университет.
В нашата фирма ценим високо човешкия фактор и се стремим да предложим най-добрите условия и възможности на хората да развиват своя потенциал. На почти всички ръководни позиции са привлечени млади кадри с техническо образование, с по един или два западни езика. Те периодично са в командировки в автомобилните заводи с цел повишаване на квалификациите им.
 
Кои са основните пазари и компании, за които работите?
- В дългосрочен план компанията ще разширява продуктовата си гама. До края на тази година третият производствен корпус ще достигне пълния си производствен капацитет.
Сто процента от произвежданата продукция са предназначени за износ - Германия,  Канада, Унгария, Чехия, Англия, Русия, Мексико, Австралия, Полша, Испания, Южна Корея, САЩ, Италия, Франция  и други страни.
За момента имаме подписани дългосрочни договори с МЕРЦЕДЕС, BMW, АУДИ, ФОЛКСВАГЕН, ВОЛВО, ФИАТ, ОПЕЛ, ФОРД и други автомобилни производители, поради което се наложи да увеличим капацитета за производство.
Фирмата ни прави един много голям растеж, завоювахме нови позиции, сключени са договори с нови клиенти, станахме още по-доверен доставчик на автомобилните компании.
 
Инвестициите в индустриалния сектор са стратегически фактор за развитие на българската икономика. Какви стимули са необходими за бизнеса, за да се повиши делът на индустрията в БВП?
- Автомобилният сектор в България е с висок потенциал за развитие. По последни данни 2 млрд. лв. е износът на автомобилни компоненти  и части, произведени в България, за изминалите 5 години. За 2014 г. "Теклас - България" има 150 млн. лв. приходи, които са 100% от износ.
В национален план за съжаление няма стратегия за насърчаване развитието на автомобилната индустрия с данъчни облекчения или чрез субсидии.
 
Какви са следващите инвестиционни планове на компанията в Кърджали? Ще се  осъществи ли намерението за изграждане на съвместно предприятие с австрийска компания за производство  на алуминиеви тръби?
- "Теклас - България" има дългосрочни планове за присъствие в България. От стартиране на производството през 2006 г. ние непрестанно инвестираме в нови производствени линии в заводите ни в гр. Кърджали. Влагаме много ресурси в съвременни технологии, в подобряване на качеството на нашите продукти, в обучения, в избор на най-добрите суровини и доставчици и в грижа за здравето на нашите работници и служители. Като логичен резултат от усилията, които полага ръководството, на 4 февруари т.г. "Теклас - България" АД получи наградата в категория "Инвестиция в иновативен бизнес за 2014 г." в конкурса "Инвеститор на годината", организиран от Българската агенция за инвестиции. В края на 2014 г. фирмата ни беше удостоена  и с награда TRUE  LEADERS от ICAP - България, за компания, която е сред 300-те най печеливши по EBITDA, увеличила броя на персонала си и е с висока кредитна оценка според ICAP Credit Score.
А що се отнася за намерението ни за изграждане на съвместно предприятие за производство на алуминиеви тръби - с компания от Австрия са водени съвместни преговори, в момента сме на финалната права. От страна на австрийската компания е получено одобрение и в скоро време очакваме съгласието и на нашето ръководство.

Светла Добрева 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини