Разясниха правилата за субсидии за най-малките фермери

От 500 до 1250 евро помощ ще получават дребните земеделски производители през следващите пет години, включително и през настоящата 2015 г. Условието е да притежават обработвани площи от минимум 5 декара и да представят правно основание за ползването им. Това съобщи директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Айджан Ахмед на работна среща с ръководството на община Момчилград и кметовете на населени места. В заседанието участие взе още началникът на Общинска служба по земеделие Мехмед Хасан. Директорът на фонда посочи, че срокът за подаване на заявления е до 15 май. За всеки просрочен ден до 9 юни санкцията ще бъде 1%, уточни той. Схемата е създадена с цел да облекчи административно малките фермери.

Стана ясно още, че производителите на ориенталски тютюни ще получат по 3,45 лева за килограм суровина по националните доплащания за кампания 2014. Ставката за тютюните от сорт „Басма" е в размер на 3,45 лв./кг, за „Кабакулак" - 1,70 лв./кг, 1,24 лв./кг за „Бърлей" и 0,50 лв./кг за „Вирджиния".

До 4 март е крайният срок за приемане на документи за пререгистрация на земеделски производители за стопанската 2014-2015 година, каза началникът на местната служба по земеделие Мехмед Хасан.

От своя страна кметът на община Момчилград Акиф Акиф подчерта, че администрацията и кметовете по населени места полагат постоянни усилия за насърчаване на земеделските производители.

Представителите на институциите изразиха общо мнение, че ще проведат периодични срещи за запознаване на местните хора с новите моменти в законодателството в сферата на земеделието. Предстои кметовете да организират разяснителни кампании по населените им места.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини