Депутат предлага лицензиране на публичните домове

Депутатът от "Български демократичен център" Стефан Кенов предложи да бъде легализирана проституцията, за да бъдат избегнати сводниците.

„Искам да се въведе лицензионен режим за публичните домове, които да плащат годишен лиценз, да отговарят на определени условия и да имат нормиран брой служители”, заяви той пред Нова телевизия.

По думите му годишната такса трябва да се определя според броя на жените, които работят в заведението. Освен това, те трябва да заплащат 10% данък за доходите на физическите лица, за да бъдат избегнати сводниците, уточни Кенов.

Според него жриците на любовта трябва да плащат и осигуровки, които да са на максималния осигурителен доход.

„Тези жени сами искат да имат осигуровки. Доколкото знам, те изкарват доста над тавана на осигурителния доход – 2600 лева месечно, затова ще се осигуряват на максимален праг. Знам и че проститутките масово искат да са легални, да се осигуряват", добави народният представител.

Той подчерта, че ако в хазната влязат 500 млн. лева, това ще покаже каква е ползата.

В Германия има здравен контрол, няма улична проституция, публичните домове са извън градовете, каза още Кенов, който преди време напусна партията на Николай Бареков "България без цензура", но остана в парламентарната група на БДЦ.

Той ще бъде и един от вносителите на законопроект, според който дейността на проститутките да се контролира от държавата.

В него е заложена и идеята да се ограничат районите, в които може да се предлага платена любов. Проститутките ще обслужват клиенти само в определени места - извън центъра и далеч от училища и обществени сгради и в курорти.

Идеята за легализацията на проституцията не се обсъжда за първи път. През 2007 г. МВР и Националният борд по туризма започнаха работа по такъв законопроект, но той не бе реализиран.

Според данни на НПО-та и по сметки на бивши криминалисти оборотът от сексуслуги у нас - платена любов, отдаване на помещения и т.н., възлиза на около 500 млн. лева годишно, пише "Монитор".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини