Референдум за задължително гласуване наесен?

Ще поискам референдум за изборните права заедно с местните избори, ако се наложи, съм готов да използвам правото си да инициирам промени в конституцията.
Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа".

Референдумът трябва да бъде с 3 точки:
Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?

Това са трите въпроса, обясни Плевнелиев.

Според него така ще се осъществи една друга идея - да обогатим българската демокрация, като обединим ползите и ефектите от представителната и пряката демокрация. Винаги съм работил за това да питаме народа, още повече когато е трудно, когато е тежко, само заедно можем да движим държавата напред, каза президентът.

Президентът обеща да проведе консултации с политическите сили по въпроса.

В средата на януари зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви идеята на партията с местните избори да се проведе референдум за задължително гласуване. По думите на Цветанов ГЕРБ искат по този начин да решат проблема с купения вот.

Ако се стигне до задължителен вот, "репресивните функции срещу негласувалите трябва да бъдат ограничени, а да има стимули за гласувалите", подчерта Цветанов.

Досега в България е проведен само един референдум - по въпроса за ядрената енергетика, но той не можа да събере над 50% от гласоподавателите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини