11 °C

Финансовите акули в Ню Йорк и Лондон "продиктували" заема, подозира Гечев

Опозицията от „БСП Лява България" се захвана да търси още доказателства за отказ от искания нов дълг в размер на 16 млрд. лева.

Този път социалистите използваха думи на зам.-председателя на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова, а именно: „Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство за тегленето на 3,5 млрд. лева за подкрепа за КТБ. Това беше едно от условията. Освен това, едно уточнение, тези четири банки няма през целия 3-годишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг".

Това обяснение на герберката накара социалистите да дадат брифинг в парламента и да попитат дали условието на банките за кредита в края на миналата година е било именно емитирането на нов дълг от 16 млрд. лева.

„Кое налага с комисионните към тези банки да се купува доверието в Европа? Българските граждани ли трябва да плащат за доверието към кабинета", попита „червеният" депутат Димитър Горов.

Той определи признанието на Йорданова като изключително скандално, което от своя страна представлява и още една причина да не се подкрепи дълга в пленарна зала. От опозицията питат още откога ГЕРБ са знаели, че България ще има нужда от подобен дълг от 16 млрд. лева.

Не спирайки с въпросите социалистът Чавдар Георгиев обърна внимание и на това, защо министърът на финансите Владислав Горанов е действал на своя глава и е договарял параметрите на заема. „Аз ако бях на мястото на главния прокурор, отдавна да съм се сезирал за това", отбеляза „червеният" депутат.

„Признанието по национално радио за корупционна практика е световен скандал", се присъедини към недоволството и народният представител от „БСП Лява България" Румен Гечев.  Той предупреди, че сега много други световни банки ще разберат, че българското правителство ги е измамило и се отблагодарява на 4 банки, като предрешава евентуален конкурс за това кой да реализира българския дълг.

„Вместо да се реализира дълг при по-ниска цена, юнаците, преговарящи от българското правителство, са договорили скандални условия", коментира още Гечев.

Той разкри и друга гледна точка по темата, а именно, че от проектозакона за ратификация за заема става ясно, че договорите, с които се основава средносрочната програма, поставят няколко ограничителни параметри.

„Като чух какво е станало в тайни разговори с тези 4 банки, излиза, че не българското правителство пише средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон. Те са продиктували на българското правителство 16 милиарда лева, за да се нагълтат добре, да спечелят няколкостотин милиона", заподозря още социалистът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
29 мар 2020
Последни новини