Финансовите акули в Ню Йорк и Лондон "продиктували" заема, подозира Гечев

Опозицията от „БСП Лява България" се захвана да търси още доказателства за отказ от искания нов дълг в размер на 16 млрд. лева.

Този път социалистите използваха думи на зам.-председателя на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова, а именно: „Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство за тегленето на 3,5 млрд. лева за подкрепа за КТБ. Това беше едно от условията. Освен това, едно уточнение, тези четири банки няма през целия 3-годишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг".

Това обяснение на герберката накара социалистите да дадат брифинг в парламента и да попитат дали условието на банките за кредита в края на миналата година е било именно емитирането на нов дълг от 16 млрд. лева.

„Кое налага с комисионните към тези банки да се купува доверието в Европа? Българските граждани ли трябва да плащат за доверието към кабинета", попита „червеният" депутат Димитър Горов.

Той определи признанието на Йорданова като изключително скандално, което от своя страна представлява и още една причина да не се подкрепи дълга в пленарна зала. От опозицията питат още откога ГЕРБ са знаели, че България ще има нужда от подобен дълг от 16 млрд. лева.

Не спирайки с въпросите социалистът Чавдар Георгиев обърна внимание и на това, защо министърът на финансите Владислав Горанов е действал на своя глава и е договарял параметрите на заема. „Аз ако бях на мястото на главния прокурор, отдавна да съм се сезирал за това", отбеляза „червеният" депутат.

„Признанието по национално радио за корупционна практика е световен скандал", се присъедини към недоволството и народният представител от „БСП Лява България" Румен Гечев.  Той предупреди, че сега много други световни банки ще разберат, че българското правителство ги е измамило и се отблагодарява на 4 банки, като предрешава евентуален конкурс за това кой да реализира българския дълг.

„Вместо да се реализира дълг при по-ниска цена, юнаците, преговарящи от българското правителство, са договорили скандални условия", коментира още Гечев.

Той разкри и друга гледна точка по темата, а именно, че от проектозакона за ратификация за заема става ясно, че договорите, с които се основава средносрочната програма, поставят няколко ограничителни параметри.

„Като чух какво е станало в тайни разговори с тези 4 банки, излиза, че не българското правителство пише средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон. Те са продиктували на българското правителство 16 милиарда лева, за да се нагълтат добре, да спечелят няколкостотин милиона", заподозря още социалистът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини