Балгьоч приема сирийските бежанци,както нашите изселници преди 25 години

проф.Юксел Йозкан

  Изселническата организация Балгьоч,със седалище в Бурса, приема днес сирийските бежанци, така както преди 25 години приемаше прокудените от България етнически турци. Полагаме грижи за жилищно настаняване изхранване и образование на прииждащите бежанци. Балгьоч има свой представител в областната служба за бежанците. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Балгьоч проф.д-р Юксел Йозкан. Той каза ,че изселническата организация си сътрудничи с други неправителствени организации в настаняването на емигрантите от Сирия, които в Бурса вече надхвърлят 30 000 души.

 Във връзка с устройването им се провеждат заседания при кмета на Бурса Реджеб Алтепе и валията. Проблем е това,че бежанците не носят никакви лични документи.В ременното им пребиваване и  представяне пред властите се базира единствено на техните твърдения за самоличност.

 В момента лекуваме безплатно бежанците. Общините от голяма община Бурса раздават безплатно храна, даваме им пари за наем, споделя проф.Йозкан.

Според  него в Турция прогонените от войните в Сирия и Ирак са над 2 млн.души. За сега фирмите набират работници по общи критерии ,важещи и за турските граждани.В Югоизточна Турция обаче има и по –малки фирми от сивия сектор, които ги ангажират без договори.Така те подбиват пазара на труда.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини