Роми протестират, не искат да работят за социални помощи

Протест на роми избухна в Харманли. Циганите не желаят да работят 14 дни по четири часа, за да получават социална помощ – така, както е по закон.

От Община Харманли обясниха, че става въпрос за социална програма за помощи. Сумата, която получават, е между 42-47 лева. А там, където има деца, става въпрос за 60 лева на дете. Помощта може да стигне до 200 лева, обясняват от общината.

Законът е в сила от пет години, но сега избухна протест. Причината – ромите искат да работят по-малко, както е било по страта норма – пет дни.

Пред камерата на Нова телевизия ромите признаха, че общината прави компромиси по програмата. Ромите обаче искат по-малко дни, за да могат да си търсят други източници на доход. Семейства имаме, деца – те не могат да чакат, обясниха представителите на малцинствата.

От Община Харманли предлагат да се върне старата норма – да се работи до пет дни. Освен това нека се разширят параметрите – да няма обществено полезен труд само към общината, а и към държавни структури, към частен бизнес. Тези хора могат да бъдат полезни и на тях, категорични са от общината. В нашата община има над 500 души – как да им намерим работа на толкова хора само в рамките на общински структури, пита местната власт.

Това не е правилно – трябва да работят по 14 дни. Целта на тези програми е да се създават трудови навици, категоричен беше Мартин Димитров от Реформаторския блок. Жельо Бойчев от БСП пък се съгласи, че предложението от Харманли за разширение на параметрите на програмата е добро.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини