Берое надигра Лудогорец в първия осминафинален мач за Купата

Берое изигра поредния си силен мач през последните години в турнира за Купата на България. В първи осминафинален мач срещу настоящия носител на трофея Лудогорец старозагорци взеха победа с 2:1. Елиаш и Жуниор Мапуку реализираха първите голове през футболната пролет, докато Фабио Ешпиньо се разписа между тях по чудесен начин от пряк свободен удар.

Двете срещи трябваше да бъдат изиграни през 2014 година, но заради ангажиментите на "орлите" в групите на Шампионската лига, първата от тях беше оставена за старт на втория дял на сезона у нас.

Шампионите започнаха с очакван състав предвид показаното в контролите, а единствената промяна беше появата на Иван Чворович вместо титулярния страж Владислав Стоянов. За Чворович това бе първи официален мач след травмата, която получи рано през есенния дял.

При старозагорци официален дебют за тима записа литовският бранител Валдемар Боровский.

Срещата стартира в доста умерено темпо и нищо не предвещаваше значителното покачване на страстите към края на полувремето.

Опасните положения пред двете врати се брояха на пръстите на едната ръка, а беройци бяха по активни в търсенето на гола. Лудогорец от своя страна играеше една идея по-директно отколкото обикновено, а и претърпя два тежки удара. Първо в 30-ата минута капитанът Светослав Дяков беше сменен принудително от Абел Анисе, след като почувства болки в крака. Минутки преди почивката пък същото се случи с Роман Безяк, който също напусна терена накуцвайки, за да освободи място на Жуниор Кишада.

Между двете промени Берое показа силата си при статичните положения и откри резултата в 31-ата минута след центриране от корнер. До него се стигна след хубав рейд на Салим Керкар отляво и остро центриране към Мапуку. Влезлият преди секунди в игра Анисе съумя да изчисти в ъглов удар, но при последвалото изпълнение изтърва Елиаш, който отблизо с глава разстреля поколебалия се да излезе Чворович - 1:0.

Въпреки това първата част се отличаваше най-много с доста груба игра, като само за тези 45 минути съдията Ивайло Стоянов вдигна 6 жълти картона.

След почивката Лудогорец заигра малко повече в свой стил и още в 52-ата минута създаде първата си реална опасност. Дани Абало проби отдясно и пусна успоредно пред дъгата за връхлитащия на скорост Кайсара. Бразилецът стреля от движение с всичка сила и кълбото прелетя много близо до лявата греда.

Осем минути по-късно страхотен рейд на Марселиньо по същия фланг изведе Ешпиньо на чиста позиция в пеналта. От 8-9 метра португалецът стреля в Зафиров, а впоследствие опитът за подаване на Марселиньо към Кишада бе също пресечен. Плеймейкърът обаче изпроси нарушение до тъчлинията, което по изумителен начин се превърна в гол.

Домакините не паднаха духом и бързо успяха да си върнат инициативата както на терена, така и на светлинното табло. В 71-ата минута Абел Анисе леко загуби топката в собствената си половина, а Самир Аясс не се бави дълго, преди да подаде на Мапуку отдясно в наказателното поле. Срещу тарана беше само Моци и тъмнокожият играч намери начин да стреля мощно в близкия горен ъгъл, а след лек рикошет в румънеца кълбото се отклони и от страничната греда, за да спре в мрежата – 2:1.

Резервата Станислав Костов можеше да даде още по-солиден аванс на старозагорци преди реванша. Буквално секунди след появата си на терена в 85-ата минута, нападателят пропусна да порази почти опразнената врата от няколко метра. Салим Керкар изненада неприятно Чворович с мощен шут от дъгата. Вратарят изби високо топката, която влиташе под гредата, а Костов изпрати добавката си в аут.

В добавеното време на срещата Кишада можеше да се превърне в герой за „орлите“, но бе отказан по впечатляващ начин от Макенджиев. Продължителна обсада на наказателното поле на Берое завърши с центриране на Марселиньо отдясно, а неговият бразилски сънародник беше забравен от защитата пред вратарското поле. Нападателят засече с десния крак, но вратарят на домакините съхрани преднината от един гол за реванша.

Ответният мач е след седмица, на 22 февруари, в Разград от 15.30 ч.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини