ЕС: Нови санкции за Москва, ако мирът се провали

ЕС може да наложи допълнителни санкции, ако мирното споразумение от Минск не бъде приложено изцяло, заплаши германският канцлер Ангела Меркел на срещата на евролидерите в Брюксел, предаде Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви след срещата завчера, че не са били обсъждани нови санкции срещу Русия, но и че не е било взето решение за отлагане на ограниченията, които вече бяха подготвени тази седмица. ЕС си е поставил краен срок до понеделник, 16 февруари,

да реши окончателно дали да наложи най-новите санкции - забрана на визи и замразяване на авоарите на нови 19 руснаци и украински сепаратисти и на 9 компании, припомня АП.

Подобно изявление направи и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той обяви 4 условия за облекчаване на санкциите на САЩ - пълно прекратяване на огъня, напускане на чуждестранните бойци, възстановяване на контрола на Украйна над външните ѝ граници и освобождаване на всички пленници.

В Брюксел лидерите изразиха само условна подкрепа за договорките от Минск, имайки предвид, че предишното споразумение от септември се провали само за дни.

Евролидерите решиха да се пристъпи към систематични проверки на хората, които влизат и излизат от Шенген, при сигнали, свързани с борбата с тероризма.

Световната банка обяви, че ще отпусне 2 млрд. долара на Украйна

през 2015 г. под формата на помощи, предаде Ройтерс. ЕС ще възобнови тристранните преговори с Киев и Москва за доставяне на руски газ за Украйна. Това заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел след постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини