Ердоган порица Обама, че мълчи за убитите в САЩ мюсюлмани

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува в четвъртък липсата на декларация от страна на американския си колега Барак Обама, с която да осъди убийството на трима мюсюлмански студенти в САЩ, извършено във вторник.

"В Северна Каролина бяха убити трима мюсюлмани, а Обама не направи изявление за това", каза Ердоган пред медиите в Националния дворец в Мексико Сити. Турският президент е в Мексико в рамките на обиколка в някои страни от Латинска Америка.

"Тези млади хора не бяха терористи, те бяха мюсюлмани от сирийски произход. Бяха трима студенти. Нито Обама, нито държавният секретар (Джон) Кери направи изявление", каза Ердоган. "Ако той (Обама) мълчи, светът ще мълчи за вас. Ние сме политици, ние сме отговорни за всичко, което се случва в нашите страна и ние трябва да заемаме позиция", добави той, цитиран от АФП.

Инцидентът стана на паркинг в град Чапъл Хил край местния университет. Разстреляни са били младо сирийско семейство и сестрата на мъжа. Името на стрелеца е Крейг Стивън Хикс, 46-годишен. По предварителни данни тройното убийство е станало заради спор за място за паркиране, но тъй като две от жертвите са били облечени в традиционно мюсюлманско облекло, полицията все пак разследва дали убийството е с политически мотив.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини