5 причини да не проверявате имейла си през нощта

Смартфоните бяха изобретени с цел да улеснят живота ни. Да си 24 часа 7 дена в денонощието на разположение обаче е не само изтощително, а и опасно за здравето. Научете се да оставяте телефона настрана и ще си спестите много стрес и негативни емоции.

А ето и 5 причини да не проверявате имейла си през телефона през нощта

Пречи на съня

Не се поддавайте на изкушението да отговорите на шефа си веднага. По-добре изчакайте до сутринта. Сиянието от екрана на устройството нарушава циркадния ви часовник и намалява производството на мелатонин, което пък пречи да се унесете в сладък сън, се казва в проучване на PANS. Още по-лошото е, че на другия ден няма да сте в добра кондиция.

Влошено настроение

В допълнение към стреса, въпросната светлина от дисплея се отразява и на настроението ви като засилва вероятността от депресия, издава друго изследване, тествало негативните ефекти на смартфоните върху хамстери.

Започвате да мразите работата си

Миналата година учени откриха връзка между „теленатиска“ (импулса да отговаряте на имейлите незабавно) и скатаването на работното място, грешките, отсъствието от офиса и безсънието.

Работите извънредно и то без да ви плащат

Дори да се налага да отговорите на работния имейл с едно изречение, това си е допълнителен труд в извънработно време. Плащат ли ви достатъчно?

Разболявате се по-често

В Германия е проведено проучване за работните навици на хората, в което са участвали 50 000 души. Половината от тях признали, че работят и през нощта от дома си и споделили за здравословни проблеми. В заключението на изследването се твърди, че работещите допълнително нощем застрашават здравето си с 60 % повече от тези, които релаксират след края на работния ден.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини