Проруските сепаратисти няма да подпишат споразумението в Минск

Александър Захарченко и Игор Плотницки - лидерите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), провъзгласени от проруските сепаратисти в Източна Украйна, отказаха на преговорите в Минск да подпишат документа, съгласуван от "нормандската четворка". Това съобщи за ТАСС информиран източник, предаде агенцията.

"Четворката" беше подготвила документ, беше го съгласувала. Когато го разглеждаше, Контактната група за Украйна, Захарченко и Плотницки отказаха да го подпишат", заяви събеседникът на ТАСС.

Според близък до преговорите източник, цитиран от Ройтерс, сепаратистите отказват да подпишат документа, докато украинската армия не бъде изтеглена от град Дебелцеве.

В преговорите на Контактната група участват от украинска страна бившият президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите са представени от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Участват също посланикът на Москва в Киев Михаил Зурабов като посредник в преговорите на групата и специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини.

Новата среща се провежда в същата зала, в която се състоя основният кръг от преговорите на "нормандската четворка". Преди това Оланд и Меркел се срещнаха поотделно с Путин и Порошенко.

По информация на ТАСС Петро Порошенко е напуснал преговорите на "нормандската четворка", към които се присъедини специалната представителка на председателя на ОССЕ в контактната група за Украйна Хайди Талявини, но минути по-късно се е върнал в залата.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини