14 са регистрираните сдружения на собствениците по програмата за енергийна ефективност

Втората среща на работната група по проекта за енергийно обновяване на многофамилните жилища към община Кърджали с домоуправителите се проведе вчера в Бизнесинкубатора. По време на срещата, в която участие взе и кметът инж. Хасан Азис, стана ясно, че към днешна дата 14 са сдруженията, регистрирали се в общината, като едно от задължителните условия за кандидатстване по проекта. Само едно от тях обаче е с получен Булстад.
120 са сградите в общината, които отговарят на условията за участие в Програмата, съобщи ръководителят на работната група арх. Танер Моллаахмед и прикани участниците в срещата да ускорят действията си по учредяване на сдружения.
По време на срещата с домоуправителите, тези, които участваха в нея и вече си бяха подали документи за регистриране на сдружения за собствениците, си получиха удостоверенията. Какви стъпки трябва да направят от тук насетне, разясни старши юрисконсултът към общинската администрация и член на работната група Галина Делчева. Тя прикани получилите удостоверения за сдружения на собствениците да използват едонседмичния срок, в който трябва да се снабдят с БУЛСТАД, да проведат и второто си събрание, да протоколират 100 процентовото съгласие за достъп до апартаментите, за да може да се пести време.
По време на срещата отново бяха припомнени първоначалните условия за кандидатстване по програмата, а те са многофамилните жилища да са панелни, да има не по-малко от 36 апартамента в тях, да бъде регистрирано сдружение на собствениците с участието на 67 процента от тях чрез което да се кандидатства, да бъде протоколирано 100 процентово съгласие за достъп до всички апартаменти.
Един от въпросите, който бе дискутиран бе какво става ако един или двама не са съгласни да осигурят този достъп и участие в сдружението. Кметът инж. Хасан Азис коментира казуса с готовност да се срещне лично с несъгласните и да разговаря с тях по време на събрание.
Още един въпрос бе дискутиран по време на срещата – този за критериите за избор на сгради и реда на започването на строително-монтажните работи. По въпроса отново отношение взе кметът инж. Хасан Азис. По думите му тези, които първи регистрират сдружения и осигурят 100 процентов достъп до апартаментите, ще могат да се възползват от енергийното обновяване, независимо от състоянието на сградите, които обитават.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини