Осман Октай: Местан никога не е бил приет дори в Кърджали

Доган когато реши да изолира Лютви Местан ще го направи с един разговор на 4 очи и на следващия ден той ще бъде принуден да изчезне. Такива са правилата в ДПС. Лютви Местан никога не е бил приет дори от организацията в Кърджали. Веднага след опита за покушение срещу Доган, ДПС влезе в много нехарактарна за него роля на дразнител на обществото. Антидоганизмът доведе до пенсионирането на Доган и се наложи да се потърси някой по-умерен и по-диалогичен. Затова бе избран Лютви Местан.
Това коментира в интервю за Клуб Z Осман Октай.
Но вместо ДПС да излезе в изолация стана точно обратното, добявя бившият член на движението.
Сценарият беше следният, посочи Октай - чрез Лютви Местан ДПС да влезе в агресивна роля, да се покаже, че може да обърне и другата страна. Местан бе превърнат в говорител на Доган за провокиране на агресия в обществото. Всичко това целеше антидоганизмът да се превърне в анти-ДПС настроение. И чрез кабинета "Орешарски", чрез назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС тази цел беше постигната.
В момента ДПС се намира в третия етап. Целта е говоренето срещу ДПС да се превърне в антималцинствено, антимюсюлманско, антитурско, антициганско говорене. По този начин Доган продължава да провокира обществото, за да покаже своята воля, коментира още Октай. Според него обаче това агресивно поведение отвращава много от образованите турци и мюсюлмани. А заиграването с циганското малцинство е опасна игра, касае националната сигурност. С турците не могат да злоупотребят, не могат да предизвикат екшъни, бунтове и сблъсъци на етническа основа, но с циганите спокойно могат да го направят, допълни той.
Според Осман Октай следващият лидер на ДПС ще бъде човек от Североизточна България. Този лидер трябва да бъде или от Разград, или от Шумен или от Кърджали, от тези силни региони, казва той. Затова изключва като възможност движението да поеме Мустафа Карадайъ, каквито слухове има. Според него той няма този потенциал.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини