Световен ден на влажните зони

На 2 февруари сe отбелязва Световният ден на  влажните зони, след като на тази дата през 1971 г. е подписана  Международна конвенция за опазването на влажните зони в иранския град  Рамсар.

Влажните зони са едни от най-важните ни природни богатства. Това са  територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й  слой, целогодишно или сезонно. Влажните зони са дом на редки животни и  растения. Те имат важна роля и в предпазването от наводнения, като  поемат и задържат голяма част от повърхностните води. През XX век у нас,  а и в световен мащаб голяма част от тях са били пресушени или силно  изменени. Днес тези екосистеми заемат едва 0,1% от територията на  България и са сред най-важните за опазване обекти.

На 2 февруари заместник–министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров ще открие в Пловдив дискусия на тема: "Влажните зони и нашето  бъдеще", по повод Световния ден на влажните зони. Проявата е съвместна  инициатива на Басейнова дирекция за управление на водите  Източнобеломорски район – Пловдив, Регионалната инспекция по околна  среда и водите – Пловдив, община Пловдив и се осъществява със  съдействието на Областния информационен център.

В нея ще вземат участие членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища, студенти от Аграрния университет в града, както и експерти от Зелени Балкани и Българското  дружеството за защита на птиците. Участниците ще обсъждат опазването на  редките видове растения и животни във влажните зони, устойчивото  използване на ресурсите в тези зони и участието на младите хора в  процеса на управление на водите. С технически средства ще се извърши  наблюдение на водолюбиви птици в река Марица в близост до Гребния канал.

Подписаната през 1971 г. в Иран конвенция носи името на града -  Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от  първите страни, подписала конвенцията, която определя необходимите мерки  за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини